Najnovije

NAJSTARIJI STANOVNIK BEOGRADA: Sigurno ste ga bar jednom videli, a niste znali njegovu priču

Drveće koje predstavlja svojevrsne spomenike prirode, izdvaja se kao botanička vrednost koja ima kulturno-istorijski značaj. Jedan od takvih gorostasa je i hrast na nedavno rekonstruisanom Cvetnom trgu.
Dve stotine godina je hrast na Cvetnom trgu (Foto: Jutjub)

Dve stotine godina je hrast na Cvetnom trgu (Foto: Jutjub)

Jedno od stabala koje se posebno izdvaja je impozantni Hrast lužnjak (Quercus robur) na Cvetnom trgu u NJegoševoj ulici. Ovaj gorostas je star više od dva veka i ubraja se u najstarije botaničke Spomenike prirode u prestonici. Stručnjaci smatraju da je ovo drvo koje odoleva zubu vremena već dva veka, zapravo ostatak nekadašnje hrastovo-jasenove šume koja se prostirala na većem delu Vračara, sve od Cvetnog trga do Manježa. Drveće koje se nalazilo na tom prostoru je isečeno kako bi se izgradila pijaca u prvoj polovini 19. veka, a 1958. godine i prva samoposluga na Balkanu i samo je jedan hrast ostao da svedoči o nekadašnjem izgledu ovog prostora. Sa visinom od 25 metara, obimom stabla 4 metra i obimom krošnje od 19 metara, hrast se izdvaja u urbanom tkivu kao zeleni akcenat koji zauzima impresivnih 2,83 ara. Uprkos velikoj starosti i činjenici da je pregrmeo ratove, ustanke i druge nedaće, hrast je dobrog zdravstvenog stanja, pa se sa manjim intervencijama poput povezivanja grana i redovnim merama održavanja dobro drži i pretenduje da isprati brojna dešavanja u našoj prestonici još dugi niz godina, sa velikim uvažavanjem svih onih koji zastanu da se dive njegovoj lepoti. Sigurno bi hrast, kao najstariji živi stanovnik Beograda, imao brojne priče i anegdote, ali nama su danas njegove dogodovštine malo poznate, verovatno izgubljene prenošenjem sa generacije na generaciju ili zaboravljene u vremenu. Hrast na Cvetnom trgu je prvi put zaštićen 1980. godine, a zatim i u postupku revizije 2001. godine, kao predstavnik vrste hrasta lužnjaka i jedan od retkih primera nekadašnjih hrastovo-jasenovih šuma na ovim prostorima. Kao Spomenik prirode, ovo drvo se izdvaja kao očuvani deo prirode posebnih vrednosti i odlika zbog čega kao dobro od opšteg interesa uživa posebnu zaštitu. Imajući u vidu značaj ovog impozantnog stabla, sledeći put kada se nađete na Cvetnom trgu, zastanite i odajte počast ovoj starini, uživajte u senci koju baca njegova krošnja, pomirišite sveži vazduh koji se oko njega širi i sa setom pomislite na sve ono čemu je imao prilike da posvedoči.
Pročitajte još:EVO KAKO JE IZGLEDAO TITO KAO ROBIJAŠ: Ova istina o Josipu Brozu bila je najveća tajna Jugoslavije (FOTO)ČKALJA SVE PREDVIDEO: Evo kako je legendarni glumac video bolju budućnost (VIDEO)
Izvor: dnevno.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA