Najnovije

UPOZORENJE: DŽihadisti spremaju biološki, hemijski i nuklearni napad u Evropi!

LONDON - DŽihadisti Islamske države planiraju biološke i nuklearne napade u Evropi, upozoravaju zvaničnici Evropske unije i šefovi NATO pakta.

DŽihadisti spremni za neverovatno razorne napade u Evropi (Foto: Jutjub)

Postoji "opravdana strepnja" da teroristička grupa pokušava da dobije supstance koje bi koristili za biološko, hemijsko i radioaktivno oružje.

Govoreći na Bezbednosnom i protivterorističkom samitu u Londonu, Jorge Berto Silva, zamenik šefa za borbu protiv terorizma pri Evropskoj komisiji, rekao je da su džihadisti pokazali interesovanje za takve materijale.

DŽejmi Šej, zamenik asistenta generalnog sekretara za bezbednosne pretnje u NATO dodaje da oni već imaju saznanja da teroristi pokušavaju da dođu do takvih supstanci.

Šej je upozorio i da će se Islamska država najverovatnije podeliti na dve frakcije - jedna koja će štititi samoproklamovani kalifat u Iraku i Siriji i druga koja će se fokusirati na uspostavljanje terorističkih ćelija po Evropi.

On je dodao i da je verovatnije da terorističke pretnje postanu sve gore pre nego da se umanje.

Zabrinutost raste nakon što su belgijski zvaničnici obelodanili da veruju kako je više islamista poslato u Evropu nakon napada na Brisel.

Portparol državnog Kriznog štaba rekao je američkim medijima da je u Evropu i Belgiju poslato više islamista te da je nivo pretnje od terorizma trenutno na trojci i da neće spasti.

Taj nivo označava da je napad moguć i verovatan.

Nemački "Bild" piše da je italijanska obaveštajna služba otkrila da teroristi ID planiraju napade na plaže po Evropi, slične onom koji je prošle godine izveden u tunišanskom letovalištu Sus kada je ubijeno 38 turista.

Španska policija je juče saopštila da je uhapsila Marokanca na ostrvu Palma de Majorka pod sumnjom da je regrutovao borce za Islamsku državu.

I u Londonu je došlo do sumnji da li je grad spreman da se nosi sa većim terorističkim napadom, izneli su opozicioni laburisti.

Nakon napada u Briselu, ID je proslavila postavljanjem jezive ankete na svoju internet stranicu sa pitanjem "U koje boje bi sledeće trebalo da obojimo Ajfelovu kulu?", a Velika Britanija dobila je najviše glasova. Izvor: Blic/independent.co.uk

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA