Najnovije

BREGZIT SVE IZVESNIJI: Preko 300 direktora britanskih kompanija poziva na napuštanje EU

Više od 300 direktora britanskih kompanija pozvalo je danas građane da na junskom referendumu glasaju za izlazak Britanije iz Evropske unije, poručivši u zajedničkom pismu da „birokratija Brisela” guši mogućnost kompanija za razvoj.

London (Foto: Pixabay)

„Briselska birokratija guši svako od 5,4 miliona preduzeća u Britaniji, iako samo mali broj njih ima trgovinske veze sa EU”, navodi se u pismu, koje su između ostalih potpisali bivši potpredsednik evropskog odeljenja Sonija, Stiv Daudl i generalni direktor američke investicione banke Goldman Saks Dejvid Sismi, javlja agencija Frans pres a prenosi Tanjug. „Preduzeća su ta, a ne vlada, koja generišu bogatstvo za ministarstvo finansija i radna mesta”, dodaje se u zajedničkom pismu, objavljenom u britanskom listu Dejli telegraf. Kako podseća AFP, irska avio-kompanija Rajaner je prošle nedelje zapretila da će povući deo investicija iz Velike Britanije ako se na referendumu izglasa izlazak iz Evropske unije, a Rajanerov generalni direktor Majkl O`Liri je jedan od najglasnijih biznis lidera u kampanji za ostanak Britanije u EU uoči referenduma 23. juna o članstvu u Uniji.

Fič: Bregzit preti kreditnom rejtingu Nemačke, Francuske..

NJUJORK– Izlazak Britanije iz Evropske unije bi mogao ugroziti kreditni rejting drugih članica Evropske unije koje imaju bliske trgovinske i finansijske veze sa Britanijom, kao što su Nemačka, Francuska, Španija, Irska i Holandija, upozorila je danas američka bonitetna agencija Fič. Fič je već ranije saopštio da će razmotriti rejting Britanije, koji trenutno nosi ocenu „AA+” uz „stabilnu” prognozu, ukoliko građani na referendumu 23. juna glasaju za izlazak iz EU, što bi, kako poručuju iz Fiča, stvorilo neizvesnost u čitavom evropskom bloku, javlja agencija Rojters, a prenosi Tanjug. „Ekonomska šteta koju bi prouzrokovao Bregzit bi bila manja po EU nego po Britaniju, ali bi ona takođe bila opipljiva”, poručuje bonitetna agencija. U trgovinskom smislu, najizloženije Bregzitu su Irska, Malta, Belgija, Holandija, Kipar i Luksemburg, budući da izvoz njihove robe i usluga u Britaniju čini najmanje osam odsto njihovog bruto domaćeg proizvoda. Potencijalni Bregzit bi mogao ugroziti i jake veze Nemačke, Francuske i Španije sa britanskim bankarskim sistemom, upozorava Fič. „Bregzit bi bio presedan za zemlje koje napuštaju EU. Ukoliko bi Britanija uspela van EU, to bi moglo ohrabriti druge zemlje da slede njen primer”, dodaje Fič. Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA