Najnovije

KRVAVA TEREZA: Izjava britanske premijerke koja je mnogima sledila krv u žilama (VIDEO)

Novi premijer Britanije, Tereza Mej, izjavila je kako bi bez oklevanja naredila nuklearni napad koji bi ubio stotine hiljada ljudi ako bi to smatrala neophodnim.

Tereza Mej (Foto: Sinhua)

Tokom parlamentarnog zasedanja o obnovi nuklearnog programa "Trozubac", predstavnik opozicije, DŽeremi Korbin, izazvao je Mej pitajući je:"Da li ste spremni da odobrite nuklearni napad koji bi ubio  stotine hiljada muškaraca, žena i dece?"
Mej im je odgovrila sa jednom rečju:"da."
Takođe je izjavila da bi bilo "strašno neodgovorno" da Ujedinjeno Kraljevstvo odbaci svoj nuklearni sistem "Trozubac" i optužila protivnike tog sistema da "brane neprijateljske države." Svi prethodni premijeri su izbegavali da odgovore na pitanje da li bi pritisnuli veliko crveno nuklearno dugme. Ministar spoljnih poslova tokom hladnog rata, DŽofrej Hove, rekao je da je to pitanje na koje ni jedan premijer ne treba dati direktan odgovor.
"Neću doneti odluku koja će ubiti milione ljudi", izjavio je DŽeremi Korbin, dodajući "ne verujem da je pretnja masovnim ubistvom pravi način da se vodi spoljna politika." Osoba koja je sazvala je ovo zasedanje je bivši premijer Britanije, Dejvid Kameron, koji je sedeo u trećem redu spreda gledajući kako njegov naslednik, Mej, odgovara na ova pitanja.
Od parlamenta se tražilo 30 milijardi funti za obnovu nuklearnog sistema "Trozubac" koji se sastoji od 4 podmornice sa nuklearnim raketama i bojevim glavama. U bilo kom trenutku barem jedna podmornica patrolira morima. Margaret Tačer, premijer britanije od 1979. do 1990. godine, kupila je trozubac od SAD-a kao poslednju odbranu ukoliko armije bišeg varšavskog pakta, koji se raspao 1989. godine, zauzmu Evropu. Izvor: Pravda/Independent.co.uk

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA