Najnovije

KUSTURICA UVEREN: Ujedinjenje Srbije i Srpske kad veliki stave pečat!

Slavni srpski reditelj Emir Kusturica ističe da je ujedinjenje Srbije i Republike Srpske moguće jedino onda kad to odobre velike svetske sile!

Kusturica (foto: Sinhua)

Komentarišući izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je na svečanoj akademiji povodom Dana RS rekao da Banjaluka priželjkuje ujedinjenje sa Srbijom, Kusturica ističe da bi to moglo da se ostvari onog trenutka kada "veliki stave pečat na naše želje". "Svetovi se ujedinjuju i razjedinjuju, ali ne našim željama. To su sve hipotetičke pretpostavke. Želje svakako moraju da postoje, ali ne znače ništa dok veliki ne stave svoj pečat na njih. Inače, nisam baš najbolja adresa za ovakva pitanja i ovako velike promene. Moje područje rada su graditeljstvo i intelektualne korekcije, neophodne da bi se neke stvari razumele. Nekoliko puta sam rekao da ne nameravam da se bavim politikom, to sad ponavljam...", podvlači Kusturica. Upitan da prokomentariše i tvrdnje da je svojim govorom tokom svečanosti u Banjaluci povodom proslave Dana Republike Srpske prizivao na rat, Kusturica odgovara da je priča o bombi bila samo metafora. "U ljudskom govoru postoji hiljade načina da se izrazimo. Ja sam sklon Ezopovom izrazu (izraz pun prikrivenih značenja), to jest njegovoj osavremenjenoj verziji, kombinaciji brutalne stvarnosti i metafore. To je moj način! Tako je i priča o džepnoj bombi zapravo priča o bombi koja ne postoji. Trebalo je da ljudi shvate poruku o narodu koji je od žrtve postao počinilac zločina u poslednjih dvesta godina, jer ja nisam govorio samo o poslednjem ratu devedesetih godina. Rekao sam da smo i mi činili zločine. Suma sumarum, to nikako nije bio poziv na rat", ističe Kusturica.
Prema njegovim rečima, na novi veliki rat pozivaju psi rata. "Sjedinjene Američke Države su tokom prošle godine na druge zemlje bacile čak 26.171 bombu, odnosno svaki dan u proseku po 72 bombe. To su tri bombe na sat! Dakle, ako to znamo, onda je metafora sa bombom stvarno metafora o borbi za istinu...", zaključuje Kusturica. Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA