Najnovije

DAČIĆ: Nadam se da ću biti živ kada Srbija uđe u EU

Dobro je da tema proširenja bude u fokusu, to je korisna inicijativa, koja pokazuje želju da se velike zemlje bave bar jednom godišnje proširenjem EU u našem regionu, kaže potoredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić na Beogradskom bezbednosnosm forumu.

Dačić (Foto: Jutjub)

Dačić je, govoreći o Berlinskom procesu i dometima, između ostalog govorio o velikoj inicijativi za put Niš-Priština-Tirana, koji je on, kako je rekao, kandidaovao još na prvom sastanku ministara spoljnih poslova balkanske šestorke.
- No, bez obzira na to što će svako da meri neke projekte i koliko su realizovani, mislim da je sama ideja korisna i pozivitna za naš region i zahvlalni smo svima koji su pokrenuli Berlinski proces - poručio je Dačić, koji je najavio da će naredne godine domaćin glavne konferencije biti London.

Britanija zainteresovana za region

Kako je primetio, iako su otišli iz EU, nisu otišli iz Evrope i zainteresovani su za naš region.
Sama ideja da se evropske zemlje bave idejom proširenja na Zapadni Balkan je za nas izuzetno značajna i ja u tome vidim najveću političku korist, kazao je srpski šef diplomatije.

Usaglašene teme

On je naveo i da je do sada usaglašeno više od 20 tema u okviru "balkanske grupe šest" Berlinskog procesa, dodajući da Berlinski proces u svakom slučaju i pogledu doprinosi jačanju međusobnog političkog dijaloga u regionu.
- Nakon što je Srbija bila domaćin na nekoliko sastanaka, održana je ovde i 2014. u formatu ministara spoljnih poslova, uaspostavljen je akcioni plan za stvaranje regionalnog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu... - nabrojao je Dačić dosadasnje učinke.

Beograd - sedište transportne zajednice

Takođe, kako je rekao, privredne komore dobro sarađuju u regionu, i ono što je za Srbiju značajno, dodao je, privodimo kraju donošenje odluke o sedištu transporne zajednice.
- Opšta je saglasnost da to bude Beograd, što je nama veoma važno, jer je u Beogradu relativno malo sedišta međunarodnih organizacija - primetio je Dačić.

Da li stojimo ili se pomeramo?

Inače, na početno pitanje voditelja panela novinara britanskog Ekonomista Tima DŽude na temu da li se uopšte pomeramo napred ili stojimo ili se pretvaramo i maštamo o EU, Dačić je rekao da je to najteže moguće pitanje u ovom trenutku, te da se nekad i sam pita da li su i koliko ekvivalentni turbulentni događaji i izjave u regionu u odnosu na "idiličnu atmosferu koja vlada na sastancima zapadnobalnaske šestorke".

Ne kao Turska

- Jedno vreme sam razmišljao da bi bilo dobro da Berlinski proces stalno traje kako ne bismo imali vremena da se svađamo kad dođemo kući - primetio je.
Ali, našalio se, nada se da će biti živ kad Srbija uđe u EU jer je, podsetio je, bio šef diplomatije kad je proces počeo.
- Nadam se da ću dočekati taj dan, za razliku od Turske - poručio je šaljivo.
Šutanovac će biti kandidat za gradonačelnika, a kako je DS donela tu odluku pročitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

 Budimpešta, Ministar Dačić na godišnjem sastanku MIP Višegradske grupe
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA