Najnovije

PONIŽAVAJUĆE PRIZNANJE NATO: Evo šta bi se "moćnom savezu" dogodilo ako bi ih Rusi napali

NATO ne bi bio u stanju da odgovori na eventualni napad Rusije, navodi se u tajnom izveštaju Alijanse u koji je nemački magazin Der Spiegel imao uvid.

NATO vojnici (Foto: Sinhua)

Dokument pod nazivom “Izveštaj o napretku po pitanju jačanja kapaciteta odvraćanja i odbrane Alijanse” navodi značajne nedostatke u strukturi NATO. Komandna struktura NATO, koja je atrofirala od pada Berlinskog zida 1989. godine, jedan je od ključnih faktora koji podrivaju odbrambene kapacitete Alijanse, navodi se u izveštaju.
Čak i proširenje snaga NATO za brzo reagovanje, stoji u izvještaju, nije uspelo da omogući da one deluju brzo i ako treba održivo. Der Spiegel je iz istog izveštaja preneo i da NATO prizaje da treutno ne raspolaže logistikom potrebnom da u vanrednim situacijama dovoljno brzo i adekvatno odreaguje na opasnost i operativno prebaci trupe „na potrebne lokacije”. Uticajni nemački list navodi da izveštaj na koji se poziva ima naslov „NATO SECRET” i da se u njemu precizira da alijansa nije sposobna da „brza logistička pojačavanja na bitno proširenoj teritoriji koja je u Evropi poverena glavnom zapovedniku NATO”. Der Spiegel navodi da NATO ne raspolaže sa dovoljnim brojem „platformi za prevoz tenkova”, niti železničkih kompozicija koje bi služile za isto. Još ukazuje i da – pogotovo na istoku Evrope – ne postoji potreban i dovoljan broj mostova sa tehničkim karakteristikama potrebnim za prelazak ekstrateškog naoružanja. U izveštaju piše i ovo: „Alijansa nije u stanju da odbije pretnje izvana jer nema mogućnosti da blagovremeno prebaci jedinice na neophodne položaje. Razlog je i to što je u njenim štabovima premalo oficira jer je funkcioniše snabdevanje sa druge strane Atlantika”. Izvor: Tajug/Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

NATO vežbe u Poljskoj.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA