Najnovije

POČINJE BORBA ZA IDLIB: Erdogan proglasio početak nove vojne operacije na severu Sirije! (FOTO/VIDEO/MAPA)

Turski predsednik Redžep Erdogan rekao je danas u obraćanju pred kongresom svoje partije da je pokrenuta velika vojna operacija u sirijskoj pokrajini Idlib.

Erdogan "osvajač" (Ilustracija: Pravda)

Erdogan je rekao da je danas pokrenuta trajna vojna operacija u sirijskom Idlibu, koja za cilj ima obezbeđivanje pokrajine. - Apsolutno nećemo dozvoliti formiranje terorističkog koridora duž naših granica, naglasio je Erdogan.
On je objasnio da Tusrska sada preduzima "nove korake" ne bi li osigurala bezbednost Idliba. - Danas je pokrenuta ozbiljna operacija u Idlibu i ona će trajati, jer moramo da produžimo ruku naše braće u Idlibu, dodao je turski predsednik i pojasnio da će vojnu operaciju predvoditi paravojne formacije koje dejstvuju u okviru pobunjeničke koalicije "Slobodna sirijska armija". Prema njegovim rečima, Turska vojska još uvek nije prešla granicu, ali će se i to, sasvim sigurno, dogoditi u najskorije vreme. Veliki broj turskih borbenih vozila primećen je ovih dana na granici sa Sirijom, a prema tvrdnjama "opozicionih" izvora, juče je otvoreno barem tri prolaza kroz ogradu koja je postavljena između Idliba i Turske. 
Erdogan Confirms Upcoming Turkish Military Intervention In Syria’s Idlib Governorate

Osim toga, lokalni aktivisti prijavili su i veliki broj turskih bespilotnih letelica koje intenzivno nadleću sirijsku teritoriju, sve do grada Idliba.

Interesantno je da, prema dosadašnjim saznanjima, nije primećeno defanzivno kretanje terorista sirijske Al Kaide (Hajat tahrir al šam - HTŠ) u severnim područjima, pa će se i u predstojećoj operaciji, najverovatnije, ponoviti scenario iz operacije "Štit Eufrata", u kojoj su turske snage jedine ozbiljne borbe sa Islamskom državom vodile oko grada Al Bab, dok su ostale teritorije uglavnom preuzete povlačenjem terorista.
Erdogan Confirms Upcoming Turkish Military Intervention In Syria’s Idlib Governorate

Umesto toga, HTŠ pojačava svoja dejstva na jugu pokrajine, gde se intenziviraju borbe sa pripadnicima Sirijske arapske armije (SAA). Sirijske snage su u nedavnoj, impresivnoj, kontraofanzivi oslobodile severne delove pokrajine Hama, sve do granice sa Idlibom. U ovom trenutku u toku su žestoke borbe na području sela Abu Dalija, u kom se snage sirijskih dobrovoljačkih jedinica nalaze u okruženju terorista. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA