Najnovije

AMBASADA SAD: Teško je shvatiti da su okrivljeni priznali delo, a da niko nije osuđen na zatvor

Ambasada SAD saopštila je da podržava vladavinu prava, ali da traži da pravda bude zadovoljena i u slučaju napada na zgradu te ambasade u februaru 2008. godine.

Paljenje američke amabsade u Beogradu (Foto: Jutjub)

“Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu. Teško je shvatiti da je bilo potrebno devet godina da bi se stiglo do presude u slučaju koji je povezan sa imovinskom štetom od skoro pola miliona dolara i sa smrću jedne osobe“ navodi se u saopštenju ambasade.
Ambasada SAD navodi i da je teško shvatiti da je „konačni ishod da nijedan od sedmoro optuženih, od koji je četvoro u prisustvu pravnih zastupnika priznalo da su učestvovali u ozbiljnom prekršaju, nije osuđen na zatvorsku kaznu“.
U reakciji nakon presude kojom su četvorica okrivljenih osuđeni na uslovne kazne zbog bacanja kamenica na zgradu Ambasade SAD, podseća se i da je prema međunarodnom pravu zemlja domaćin odgovorna da štiti strana diplomatska predstavništva.
„Podsećamo da se srpska policija povukla sa svojih uobičajenih punktova u blizini Ambasade SAD, samo nekoliko trenutaka pre napada. Oni koji su odgovorni za taj korak nikada nisu za to odgovarali“, stoji u saopštenju.
Ambasada SAD napominje da se još ne postupa po optužnici koji je Tužilaštvo podnelo protiv pet optuženih policijskih oficira u maju.
Insajder je u julu mesecu otkrio da je ta optužnica podignuta 20. aprila i da je sudu upućena 8. maja.
Prema navodima Višeg suda optužnica protiv pet policijskih generala još je u sudu u fazi preispitivanja. Sud može da je potvrdi nakon čega bi krenulo i suđenje, ili da je vrati tužilaštvu na dopunu i preciziranje.
Pročitajte OVDE zašto Aleksandar Vučić kaže da neki misle da Srbija nije dovoljno ponižena?
Izvor: Insajder
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pogledajte kako je to izgledalo.

Bonus video

2015. godine devet osoba bilo je osuđeno u Beogradu zbog paljenja američke ambasade 2008. godine. Viši sud proglasio ih je krivim za krivično delo izazivanja opšte opasnosti i osudio na uslovne kazne od pet do deset meseci.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA