Najnovije

PREDAT ZVANIČAN ZAHTEV: Demokratska opozicija ponovo zove strance da intervenišu u Srbiji!

Predsednici Narodne skupštine Maji Gojković predat je zvanični zahtev više opozicionih stranaka da se pozove puna posmatračka misija OEBS na predstojeće beogradske i eventualne parlamentarne izbore.

Poznati po svojoj "neutralnosti" - posmatrači OEBS-a (Foto: JuTjub)

Ovu inicijativu pokrenule su Narodna stranka Vuka Jeremića i Pokret slobodnih građana (PSG) Saše Janković, a podržalo ju je deset opozicionih stranaka. Ispred Narodne stranke zahtev je predao Nikola Jovanović, a ispred PSG Janko Baljak. Ukupno deset stranaka i građanskih pokreta predali su danas predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković zvaničan zahtev da se na predstojeće beogradske, i eventualne parlamentarne izbore, pozove posmatračka misija OEBS-a. Zvaničan zahtev potpisali su Pokret "Beli-samo jako", Demokratska stranka, Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd", Levica Srbije, Narodna stranka, Nova stranka, Pokret "Dosta je bilo", Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Socijaldemokratska stranka. Kao razloge za pozivanje OEBS-a potpisnici su naveli da građani imaju pravo na slobodne i poštene izbore, da su prethodni i predsednički i parlamentarni izbori obilovali nezakonitostima i nepravilnostima koje su konstatovane u izveštajima međunarodnih i domaćih organizacija koje prate izbore, ali i zbog toga što nijedna dosadašnja preporuka OEBS-a koja se odnosila na prethodne izbore nije usvojena niti primenjena na izborni postupak u Srbiji. - Zahtevamo od režima da omogući dolazak pune delegacije OEBS već prvog dana od raspisivanja izbora, rekao je Jovanović i dodao da Narodna stranka smatra da je nesmetan rad ove posmatračke misije jedan od preduslova regularnosti izbora. Baljak je ocenio da ukoliko vlast odbije ovu inicijativu opozicionih pokreta i stranaka to će biti "jasan dokaz da ima nečasne namere". - Ako pak, kako se nadamo, pozove OEBS, biće to vrlo važan mehanizam kontrole izbornog procesa u predstojećim mesecima, istakao je Baljak i izrazio zadovoljstvo što je ova inicijativa okupila do sada najveći broj opozicionih pokreta i stranaka. - Nadam se nastavku zajedničke borbe svih onih koji žele poštenu i fer izbornu utakmicu, dodao je on.

Boško Obradović: Tema nije OEBS, nego sređivanje biračkih spiskova i oslobađanje medija

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović izjavio je da ne razume kolege iz opozicije koji insistiraju na tome da misija OEBS-a posmatra predstojeće beogradske izbore, ističući da je prava tema kojom treba da se bave sređivanje biračkih spiskova i oslobađanje medija. On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da OEBS posle predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Vučić ove godine izabran za predsednika Srbije naveo da je sve prošlo regularno, te istakao da OEBS podržava aktuelnu vlast u Srbiji. - Ja zaista ne razumem kolege iz opozicije zašto je OEBS tema koja je toliko bitna. OEBS je na dan predsedničkih izbora rekao da je sve prošlo regularno, a izveštaj su napisali posle šest meseci. Kakva je vajda od takvog OEBS-a koji nesumnjivo stoji iza ove vlasti i podržava sve što ova vlast radi, rekao je Obradović. On je naveo i da kolege iz opozicije još nisu odgovorile na zahtev Dveri da zajednički pokrenu borbu za sređivanje biračkog spiska i slobodu medija bez kojih nema slobodnih izbora. Obradović je naveo da je na taj zahtev dobio odgovore jedino od predsednika Demokratske stranke Srbije Miloša Jovanovića, predsednika Inicijativnog odbora Za zdravu Srbiju Milana Stamatovića i lidera udruženja Istočne alternative Dragana Todorovića. Pokret Slobodnih građana Srbije i Narodna stranka pokrenule su inicijativu da se uputi zahtev da država od Misije OEBS-a traži da posmatra beogradske izbore. Inicijativu je podržalo deset opozicionih stranaka. Lider Dveri Boško Obradović smatra da poslednji događaji pokazuju da su Srpska naprednna stranka i njen lider Aleksandar Vučić sve nervozniji. Više o tome pročitajte OVDE. Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Danas u skupštini: DJB traži smenu Maje Gojković i Veroljuba Arsića
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA