Najnovije

Izrael objavio plan za Gazu nakon rata

Izraelski ministar obrane Joav Galant izneo je u četvrtak uveče predloge za buduće upravljanje Gazom posle završetka rata između Izraela i Hamasa, objavio je BBC.

Mapa fronta (Foto: Southfront)

Prema njegovim rečima, u Pojasu Gaze biće uspostavljena ograničena palestinska vlast. Hamas više neće kontrolisati Gazu, a Izrael će zadržati celokupnu bezbednosnu kontrolu, dodao je.

Galant je otkrio nacrt plana medijima pre nego što ga je podneo ratnom kabinetu Benjamina Netanjahua, koji je poslednjih nedelja podeljen oko toko akcije koja će uslediti u ratu protiv palestinskog pokreta Hamas, koji na vlasti u Gazi od 2007.

Izrael zadržava kontrolu Gaze

Prema Galantovom planu Izrael bi zadržao ukupnu bezbednosnu kontrolu nad Gazom. Multinacionalne snage bi preuzele odgovornost za obnovu teritorije posle ogromnog razaranja uzrokovanog izraelskim bombardovanjem.

Susedni Egipat bi takođe bi imao za sada nespecifikovanu ulogu prema planu. U dokumentu se dodaje da bi Palestinci bili odgovorni za upravljanje teritorijem.

„Stanovnici Gaze su Palestinci, zato će palestinska tela biti nadležna, uz uslov da neće biti neprijateljskih radnji ili pretnji protiv države Izrael“, rekao je Galant.

Razgovori o „danu posle“ u Gazi doveli su do dubokog neslaganja u Izraelu.

Neki krajnje desničarski članovi vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekli su da bi palestinske građane trebalo podstaći da napuste Gazu i odu u egzil, uz ponovno uspostavljanje jevrejskih naselja na toj teritoriji.

Druge zemlje, među kojima su i saveznici Izraela, odbacile su te predloge kao „ekstremističke“ i „neizvodive“.

Iako se predlozi Galanta mogu smatrati praktičnijim od onih koje predlažu neke njegove kolege iz kabineta, palestinski zvaničnici će ih verovatno odbaciti jer smatraju da se građanima Gaze mora dopustiti da preuzmu potpunu kontrolu nad upravljanjem teritorijom nakon što završi rat, navodi BBC.

Netanjahu nije javno govorio o bilo kakvim detaljima o tome kako misli da bi trebalo da se upravlja Gazom.

Sugerisao je da bi rat u Gazi mogao da potraje još nekoliko meseci, s naglašenim ciljem potpunog slamanja Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da ove nedelje ponovo poseti region, a očekuje se da će razgovarati s palestinskim zvaničnicima na okupiranoj Zapadnoj obali i s izraelskim predstavnicima.

The National Interest: Rusija lomi Ukrajinu nizom lokalnih ofanziva - poslali su nadmoćne snage

Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA