Najnovije

TILERSON ISTRESAO SVE NA RUSIJU, A IMA I PORUKU ZA SRBE: Može doći i do novog građanskog rata u Siriji!

Američki državni sekretar Reks Tilerson, u govoru koji je održao u vašingtonskom naučno-istraživačkom centru „Vudro Vilson“, rekao je da Rusija „nastavlja da se agresivno ponaša prema svojim susedima“.

Reks Tilerson (Foto: Sinhua, Pravda)

Pritom, tvrdi da se Moskva „meša u izborne procese u susednim zemljama i promoviše nedemokratske ideale“. On je dodao i da su SAD i njihovi saveznici „svesni aktivne opasnosti koja dolazi od Rusije“ i da joj se Vašington – zajedno sa Briselom – suprotstavlja „usaglašenom politikom sankcija“. Tilerson je u Centru „Vudro Vilson“ izrazio nadu da će Moskva „načiniti 'korak unazad' i omogućiti da Ukrajina povrati svoj suverenitet i teritorijalnu celovitost". Govoreći o tačkama od zajedničkog interesa, Tilerson je rekao da se Vašington i Moskva zajedno trude da u Siriji ne dođe do rasplamsavanja novog građanskog rata, što je još jedna jasna poruka iz Vašingtona da ne nameravaju da napuste Siriju nakon poraza Islamske države, već da su uveliko spremni za otvaranje novog žarišta u toj zemlji. - Došli smo na korak od potpunog uništenja Islamske države jednom zauvek. Međutim, ona traži nova uporišta u Sahelu na zapadu Afrike. Tilerson je naglasio da SAD ne vide nikakvu ulogu Bašara Asada u novom rukovodstvu Sirije i da aktuelni predsednik treba da  odgovara za „zločine protiv vlastitog naroda“. Ovo nije prvi put da Tilerson najavljuje proširivanje planova SAD-a vezanih za Siriju. On je nedavno već najavio "drugu fazu" američkih operacija u ratom razorenoj zemlji, o čemu više možete da saznate OVDE. Američki državni sekretar posebno je govorio o Ukrajini, ocenivši da njena budućnost zavisi od „pobede  u unutrašnjoj borbi i realizacije širokih reformi“. - Upozorili smo Moskvu da  bez rešenja konflikta na istoku Ukrajine neće biti normalizacije odnosa između Rusije i Sjedinjenih Država. Prethodni pokušaji SAD da restartuju odnose sa Moskvom završili su se upadima Rusije u Gruziju i Ukrajinu. Želimo da Rusija bude konstruktivni sused Evrope i transatlantske zajednice u celini. Tilerson je istakao da će SAD zadržati „posebne odnose“ sa Velikom Britanijom i EU kao celinom. Dodao je da će SAD prve priteći u pomoć svakoj zemlji iz sastava NATO koja eventualno bude napadnuta.

Poruka za Balkan

Reks Tilerson obratio se u istom nastupu i balkanskim zemljama. - Odustanite od neprijateljstava da bi mir mogao da bude trajan. Imate šansu da upravljate novim tokom istorije. Krvne veze ne treba više da predstavljaju borbene linije. - Sjedinjene Države i svet čeznu da vide novu generaciju Srba, Hrvata, Albanaca, Bosanaca, Kosovara i drugih koji će oprostiti prošlost iako je ne mogu zaboraviti, rekao je državni sekretar SAD. Možda bi ovo bilo i moguće da Tilersonove Sjedinjene Države nisu ovakve kakve jesu. U svakom slučaju, i na Balkanu bi neprijateljstava bilo manje da Vašington nije stajao iza Markala i Račka, da nije podržavao terorističku OVK protiv Srbije. Tilersonov apel se suštinski svodi na poruku Srbima – pomirite sa svim što smo vam učinili i ne protivite se ni danas ni sutra. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Borbeni trening američkih vojnika u Bondstilu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA