Najnovije

RUSKA GAZETA: Zašto se Anglosaksonci igraju vatrom na Balkanu?

Amerikanci i Britanci krenuli su na još jednu opasnu provokaciju u BiH - pokrenuli su krivično gonjenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše Ruska gazeta.

BiH (Foto: Jutjub)

Kako piše Ruska gazeta, po nalogu američkih ambasadora Majkla Marfija i britanskog ambasadora DŽulijana Rajlija, Tužilaštvo BiH optužilo je predsednika Srpske za nepostupanje po odlukama "visokog predstavnika" Kristijana Šmita.

Reagovala je javnost, ne samo u Srpskoj i Srbiji, već i u pojedinim članicama EU, posebno u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Dodik je skrenuo pažnju da je BiH zemlja pod protektoratom i primer antisuvereniteta.

- I ubuduće ćemo nastaviti da donosimo zakone u interesu Republike Srpske u okviru Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekao je Dodik.

Ranije je otvoreno izjavio da su SAD i Velika Britanija potpuno pogrešne u svojoj politici.

- Trideset godina ovde vrše razne prevare i ne mogu ništa. Jedino što im preostaje jeste da tako paranoični i osvetoljubivi Marfi natera CIA i njihove timove da eliminišu političke predstavnike Republike Srpske. Sve ćemo ovo prevazići i krenuti dalje - rezimirao je Dodik.

Pisma podrške Dodiku pisali su ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda. U svojoj poruci, diplomate su istakle da "koraci koje preduzimaju SAD, Velika Britanija i pojedine zemlje EU podrivaju ustavni poredak BiH".

U odbranu predsednika Srpske oglasio se i svetski poznati reditelj Emir Kusturica, koji je istakao da je "BiH dugogodišnji klijent Nemačke i Austrije, pa je njena sudbina određena receptom Henrija Kisindžera – zapravo neoaustrougarska kolonija".

Talentovani umejtnik predvidio je da nam hrabrost Milorada Dodika "otvara novu stranicu istorije".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović napomenuo je da je Kristijan Šmit u svom interesu promenio zakonodavstvo BiH, čime je legitimno delovanje Milorada Dodika pripisano krivičnom delu.

- To se zove kolonijalna uprava i uništava ovu zemlju - naveo je hrvatski političar.

Zauzvrat, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da na globalnom nivou postoji lov na političare koji se otvoreno suprotstavljaju međunarodnom liberalnom mejnstrimu i hrabro zastupaju nacionalne interese.

– U Sjedinjenim Državama najperspektivniji kandidat na sledećim predsedničkim izborima suočava se sa krivičnom odgovornošću. U Slovačkoj je uhapšen istaknuti lider najperspektivnije stranke na predstojećim parlamentarnim izborima, a u BiH optužen demokratski izabran lider Srba. Međunarodni liberalni mejnstrim ne beži od bilo kakve oštre intervencije, uključujući upotrebu policijskih i sudskih sredstava, kada smatra da je njena moć u pitanju. Gde su Transparensi internešenel, Amnesti i Helsinški komitet u ovakvim vremenima? - upitao je Sijarto.

U međuvremenu, u intervjuu za Rusku gazetu u u junu, šef Predstavništva  Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović upozorio je da "Majkl Marfi i DŽulijan Rajli, uz podršku samozvanca Kristijana Šmita, pripremaju scenario sile da ukloni s vlasti Milorada Dodika".

Prema njegovim rečima, jedini logičan odgovor na ovakve provokacije Zapada mogao bi da bude hitan sastanak Narodne skupštine Srpske na kome će biti doneta odluka o nelegitimnosti pravila koja nameće zapadni protektorat i, moguće, i povlačenje Srpske iz BiH,

- Sve će to biti spontano. To neće biti želja Milorada Dodika, koji se zalaže za mir i dijalog u BiH, insistira na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, već će postati spontan odgovor predstavnika srpskog naroda - istakao je tada Perović.

Ruska gazeta u tekstu ističe da se može doći do nedvosmislenog zaključka da Vašington i London, na pozadini događaja u Ukrajini, namerno potpiruju vatru na Balkanu.

- Za šta? Cilj Anglosaksonaca je jačanje destruktivnih procesa u Evropi, sprečavanje približavanja EU i Rusije, konsolidacija ruskih resursa i evropskih tehnologija i formiranje novih subjekata globalne konkurencije - navodi se u tekstu Ruske gazete.

Izvor: rg.ru/RTRS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA