Najnovije

Naftni udar koji Amerika ne može da preživi— kriptovaluta briše dolar

Postepeno prihvatanje digitalnih valuta, gde velike berze treba da lansiraju trgovinu bitkojn fjučersima, moglo bi da podstakne neke zemlje proizvođače nafte da odbace američki dolar u trgovini sirove nafte u korist kriptovaluta, smatra naftni analitičar Stiven Brenok.

Kriptovalute protiv dolara (Foto: Pixabay.com)

Rusija, Iran i Venecuela imaju više od jedne zajedničke stvari. Sve tri su najveće nacije proizvođači nafte koje zavise od dolara, s obzirom na to da na globalnom tržištu nafte tradicionalno dominiraju ugovori izraženi u američkoj valuti.
Moskva, Teheran i Karakas takođe su suočeni sa američkim sankcijama, koje se pokazuju kao efikasne, s obzirom da sankcionisane zemlje prilikom prodaja svoje sirove nafte zavise od američkog dolara.
Decentralizovana valuta, koja omogućavanje anonimne transakcije, zajedno sa podrškom za blokčejn tehnologiju, koja bi olakšala naftne ugovore, možda predstavlja idealno sredstvo koje bi toj trojci proizvođača nafte omogućila da okrenu leđa „zelenbaćima“.
„Pojava kriptovaluta, stoga, predstavlja sveži katalizator za zemlje proizvođače sirovina, koje žele da napuste dolar kao sredstvo plaćanja nafte“, kaže Stiven Brenok, naftni analitičar u kompaniji „PVM Oil Associates“ koji je radio na istraživanju u koje je uvid imao Si-En-Bi-Si.
Nekoliko proizvođača nafte već je izrazilo planove za odbacivanje dolara u trgovini naftom. Venecuela je prošle nedelje najavila da će pokrenuti sopstvenu kriptovalutu „petro“, koja će biti podržana velikim rezervama prirodnih resursa te zemlje.

Rusija, Kina i Iran trenutno pregovaraju o valutnim sporazumima za razmenu radi eliminacije američkog dolara iz trgovine. Kina, jedan od najvećih svetskih uvoznika sirove nafte, takođe je najavila pokretanje „petro-juana“, koji bi zamenio dolar u naftnim transakcijama.
Dok se razmišlja o zamenama valute, kriptovalute, kada jednom postanu manje nestabilne, nude nekoliko prednosti. Umesto upotrebljavanja različitih nacionalnih valuta, one pružaju zajedničku valutu za zemlje koje žele da izbegnu korišćenje dolara. One su takođe univerzalne i fleksibilne i lako se mogu konvertovati u nacionalne valute.
Kriptovalute omogućavaju još jednu prednost zemljama koje se suočavaju sa međunarodnim sankcijama. One su anonimne i decentralizovane, što ograničava efekte američkih ekonomskih sankcija na trgovinske poslove za zemlje poput Rusije, Irana i Venecuele. O eskalaciji rata u Jemenu nakon ubistva predsednika Saleha čitajte OVDE. Kada će ruski avioni MiG koji su poslati u Srbiju postati operativi saznajte OVDE. Izvor: rs.sputniknews.com
Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Šta su kripto valute?
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

Najnovije vesti - PRAVDA

Balkan post