Najnovije

EVROPA KONAČNO PRIZNALA: Kosovo je crna rupa! Evo i zbog čega!

Sporazum Prištine sa Evropolom nema nikakve veze sa pokušajima da Kosovo uđe u Interpol, već je potvrda da tamo vlada kriminal i da je velika prisutnost džihadista, ekstremista i terorista radikalnog islama, ocenjuje Milovan Drecun.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Evropska policijska služba (Evropol) potpisaće radni sporazum sa kosovskim Ministarstvom unutrašnjih poslova čime je, tvrde na Kosovu, napravljen prvi korak ka punopravnom članstvu Kosova u ovoj organizaciji.
Šta zapravo znači ova najava, pojasnio je Milovan Drecun, predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.
Drecun kaže da ovo u Prištini sada koriste kao nekakav uspeh, jer stagniraju na svim poljima, a u stvari se radi o nečemu sasvim drugom.
„Ovim Evropol samo pokazuje da je Kosovo crna rupa u Evropi, da je idealno za delovanje organizovanog kriminala i da Evropol tamo mora da bude prisutan, upravo da bi pratio organizovani kriminal i međunarodni terorizam“, kaže Drecun.
Sagovornik podseća da su Evropol i Interpol dve sasvim različite i odvojene organizacije, i da zbog toga nema osnova da Priština povezuje ovaj sporazum sa Evropolom, koji još nije ni potpisan, već samo najavljen, kao korak bliže prijemu u Interpol.
„Ja ne vidim tu neku vezu, da to može da utiče na članstvo u Interpolu. Jednostavno, postoji potreba Evropola da bude dole prisutan, i da ima saradnju sa institucijama koje funkcionišu na Kosovu i Metohiji i to je razumljivo zbog prevelikog stepena organizovanog kriminala i prisustva ekstremista, džihadista i terorista koji deluju po osnovama radikalnog islama“, objašnjava Drecun. 
Evropol je na jučerašnjem sastanku Upravnog odbora doneo odluku da Kosovo „treba da bude na listi prioriteta“ zemalja članica ove organizacije, kao i da će sa Kosovom zaključiti radni sporazum, ali se ne navodi kada bi to trebalo da se desi.
Na sastanku u Evropolu, kojem su prisustvovali i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova i generalni direktor Kosovske policije, razgovaralo se i o sprovođenju strategije u borbi protiv „svih formi terorizma i nasilnog ekstremizma“. Kosovo inače aktivno lobira za učlanjenje u Interpol i Evropol  već skoro tri godine. Sa ova dva mehanizma sarađuje preko Unmika, predstavnika EU i Euleksa, dok je zahtev za učlanjenje u Interpol kosovska vlada ove godine i povukla.
Pročitajte OVDE kada će biti formirana kosovska vojska, kako najavljuje Haradinaj?
Izvor: rs.sputniknews

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

SRPSKI ANALITIČAR ŠOKIRAO SVE: Samo ratom možemo vratiti Kosovo i pripojiti RS!
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA