Najnovije

UMESTO ISTORIJSKOG ZBLIŽAVANJA - OKRŠAJ: Evo u šta se pretvorila prva poseta turskog lidera Grčkoj nakon 65 godina! (VIDEO)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je posetio Atinu. Ovo je prva poseta jednog turskog lidera Grčkoj u čak 65 godina. Dve susedne zemlje, iako su obe NATO članice, međusobno gaje brojne animozitete, a i pitanje granica nikada nije do kraja rešeno.

Erdogan i Cipras (Foto: JuTjub)

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan juče je posetio Atinu, glavni grad Grčke. Ovo je prva poseta jednog turskog lidera Grčkoj u poslednjih 65 godina. Naime, dve susedne zemlje, iako su obe NATO članice, međusobno imaju brojne animozitete, a i pitanje granica nikada nije do kraja rešeno, odnosno postoje razne pretenzije sa obe strane. Izgleda da je sve to uticalo na jučerašnju posetu koja je trebalo da bude istorijska i sa ciljem zbližavanja Grčke i Turske. To, ipak, i nije prošlo tako dobro. Naime, već ceremonija dobrodošlice pretvorila se u diplomatski obračun. Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos, koji je dočekao Erdogana, upustio se s turskim predsednikom u svađu oko brojnih tema - od pitanja severnog Kipra, odnosa prema muslimanima, pa do interpretacije međunarodnih sporazuma koji definišu granice između Turske i Grčke. Do neočekivanog Pavlopulosovog dočeka je došlo kada je Erdogan, pre nego što je sleteo u Atinu, poručio da Sporazum iz Lozane iz 1923. (između Turske i koalicije Antanta) treba da prođe reviziju. Ta izjava uspaničila je grčko rukovodstvo, pa su odmah zauzeli obrambene pozicije. Situacija je kulminirala sastankom u podne kada je grčki predsednik Pavlopulos poručio da se sporazum iz 1923. (kojim su definisane granice) ni po koju cenu neće menjati. Namrgođeni Erdogan, koji je sedeo pored njega, sa druge strane, poručio je da pojedine detalje u tom sporazumu "treba pojasniti". Za vreme kasnije konferencije za novinare sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom takođe je bilo napeto. Naime, Cipras je poručio: "Iskreno, malo sam zbunjen. Ne shvatam šta on želi sa ugovorom iz 1923" - dok je Erdogan stajao pored njega. Turski predsednik je u dva navrata za vreme gostovanja u Atini rekao da nije tačno da Turska ima teritorijalne aspiracije prema Grčkoj, ali, čini se da Grci nemaju poverenja u takvu izjavu. Prvi susret u Grčkoj nakon 65 godina zamišljen je i predstavljen u medijima kao zbližavanje, ali na kraju se pretvorio u nešto sasvim drugo - dan vrlo napete diplomatije.  Snimke i fotografije gneva miliona muslimana i sukobe sa izraelskim snagama, koje je izazvalo prebacivanje prestonice iz Tel Aviva u Jerusalim, pogledajte OVDE.  Izvor: advance.he, Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA