Najnovije

AMERIČKA VOJSKA UPOZORAVA: Izgubili smo ratove u Iraku i Avganistanu, šta bi nam tek Rusi uradili!?

Rusija sa zanemarljivim vojnim budžetom u odnosu na američki uspela je da ostvari rezultate koji daleko prevazilaze postignuća SAD-a u prethodnoj deceniji, upozorava američki vojni časopis "Marin korps gazet".

NATO - Rusija (Foto: Sinhua, Pravda)

Aktivni kapetan pomorske pešadije SAD DŽošua Vodel objavio je u specijalizovanom vojnom izdanju "Marin korps gazet" članak kojim je kritikovao odbrambenu politiku svoje zemlje i upozorio da su Oružane snage Rusije - iako imaju manji budžet - trenutno efikasnije. Po njegovoj proceni, Pentagon je opčinjen ogromnim rashodima za odbranu i napredne tehnologije, ali zanemaruje druge bitne parametre. Vodel je čak bio otvoren i direktan: "Došlo je vreme da mi oficiri prihvatimo činjenicu da smo izgubili ratove u Iraku i Avganistanu... Da nismo bili u stanju da taktičke pobede pretvorimo u operativni i strateški uspeh". U članku se dalje naglašava: SAD svoje Oružane snage smatraju najmoćnijim na svetu na bazi gigantskih rashoda na odbranu, ali veliki vojni budžeti uopšte ne garantuju ratne uspehe: "Skupi tenk M1A1 moguće je uništiti projektilom koji košta samo 20 dolara, a salvom raketa potopiti nosač aviona koji košta više milijardi". Vodel otvoreno predlaže da se uporede rezultati američkih vojnih operacija sa rezultatima koje ostvaruju druge zemlje među kojima apostrofira Rusiju i podvlači da Moskva za cele svoje Oružane snage izdvaja dva puta manje nego SAD samo za svoju Ratnu mornaricu, ali su Rusi u Siriji već uspeli da Vašington dovedu u veoma nezgodnu situaciju.
"A još i naša korporacija RAND upozorava da rusku armiju u početnoj fazi konflikta na Baltiku ne bi bile u stanju da zaustave sve snage kojima NATO raspolaže u tom delu sveta", ukazao je Vodel. On na kraju članka zaključuje da bi Oružane snage SAD mogle da budu efikasnije i pri manjem odbrambenom budžetu. Zato poziva na reformisanje sistema vojnih porudžbina i "lov" na nepotrebne vojne rashode. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA