Najnovije

“ZA DOM SPREMNI” OSTAJE U JASENOVCU? Evo zašto Srbi u Hrvatskoj optužuju Pupovca! (FOTO/VIDEO)

Predsednik najuticajnije opozicione SDP Davor Bernardić izjavio je da je teško išta očekivati od aktuelne vlasti kada je reč o uklanjanju sporne spomen ploče HOS-ovcima u Jasenovcu na kojoj je uklesan ustaški poklič "za dom spremni".

Jasenovac (Foto: Jutjub)

Bernardić je gostujući na reginalnoj N1 TV podsetio da je premijer Andrej Plenković u petak demantovao ministra uprave. 
"Teško je očekivati išta, možda je ovo samo spin i premijer će u poslednjem trenutku izvući nekog asa iz rukava, ali ne verujem. Neverovatno mi je da predstavnici nacionalnih manjina, koje su u velikom broju stradale u Jasenovcu, podržavaju ovu vlast koja ne iskazuje poštovanje prema žrtvama, moraće to obasniti svojoj biračkoj bazi", kazao je Bernardić. 
Večernji list preneo je u petak da je ministarstvo uprave, koje je Plenković, kako je sam rekao, zadužio da sačini "dubinsku analizu" o rešavanju pitanja sporne spomen ploče sa ustaškim pokličom u centru Jasenovca, sačinilo zaključak da nema zakonskog osnova za uklanjanje sporne ploče.
Plenković je, međutm, to odmah demantovao, rekavši da vlada nje odlučila da spomen ploča HOS-ovcima ostaje, ali nije rekao ni da će biti uklonjena. 
Sporna spomen ploča pripadnicima HOS podignuta je novembra prošle godine i do danas hrvatska vlada nije našla način za rešenje tog pitanja. 
Inače, Hrvatska narodna stranka, koja je od nedavno deo vladajuće koalicije, zalaže se za uklanjanje ploče ili bar uklanjanje ustaškog pokliča. 

Demokratski Savez Srba se oglasio povodom sporne spomen ploče

U Jasenovcu i dalje stoji ploča poginulim pripadnicima HOS-a sa ustaškim pozdravom "za dom spremni".

Kao i poslednjih 27 godina javno političkog života Milorad Pupovac kritikuje Hrvatsku i uspoređuje je sa NDH, a od njega zavisi Vlada iste te države jer podržava Vladu HDZ-a kao i obično.
Licemerno je od njega da politički podržava HDZ, koji uspeva da sačuva vlast samo zbog Pupovčevog glasa u Saboru, a na komemoracijama srpskih žrtava 2. svetskog rata populistički napada vlast koju podržava.
DSS poziva Premijera Plenkovića da se današnja savremena Hrvatska odrekne ustaškog pozdrava "za dom spremni" i da organi reda skinu ploču u Jasenovcu sa zgrade bivšeg vrtića.
Pozivamo Milorada Pupovca da uskrati podršku HDZ-u i da ne podržava Vladu države koju sam uspoređuje sa NDH, ako već istinski misli ono šta javno priča. Milorad Pupovac je deo Vlade RH i sa svojom pozicijom podržava ustaški pozdrav "za dom spremni". Smatramo da srpski predstavnici ne trebaju učestvovati u bilo kojoj Vladi koja koketira sa vrednostima fašizma.
Pročitati OVDE koga je to ovog puta oštro optužio Boško Obradović?
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Jasenovac-suština užasa.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA