Najnovije

Vučić: Čudno što Tači preti ostavkom

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost državni vrh dobiti informacije nadležnih službi o događajima na KiM.

Aleksandar Vučić (Foto: Sinhua)

On je ocenio ocenio da je "veoma čudno" što je predsednik Kosova Hašim Tači svojom ostavkom uslovio formiranje kosovske vojske.
Vučić je posle obilaska Fabrike složenih borbenih sistema u Velikoj Plani kazao da nije u stanju da razume zašto bi neko u Prištini toliko žurio sa nečim poput formiranja oružanih snaga, a što bi kako je rekao, moglo da odvede ceo region u haos. 
"Čudne stvari se dešavaju, nešto krupno se menja na svetskoj političkoj pozornici. Stvari su komplikovane, naš posao je da u tim uslovima pronađemo najbolje rešenje a to je nastavak razgovora, očuvanje mira i stabilnosti", rekao je premijer novinarima. 
To pokazuje da se nešto krupno menja na svetskoj političkoj pozornici. Nisam siguran kako sve to da tumačim. O tome sam razgovarao sa predsednikom Nikolićem i to sam mu i rekao pre pretposlednjeg susreta sa Albancima u Briselu", rekao je Vučić. 
On je istakao da je sve to čudno, jer kosovski Albanci nisu nikada ništa radili bez podrške dobrog dela međunarodne zajednice. 
"Nisam u stanju da razumem zašto bi neko u Prištini u ovom trenutku bio toliko nervozan da negde hita i žuri, a što bi moglo ceo region da odvede u katastrofu", rekao je Vučić. 
"Oni sada kažu 'vratite Srpsku listu'. Dobro. Vrati se Srpska lista, i šta onda? Kao da Srpska lista onda glasa. Pa, čak i ako ne glasa, oni će da tumače da je njeno prisustvo u skupštini bilo dovoljno da bi se izglasala vojska Kosova", ocenio je i istakao: 
"Neće to Srbi da podrže. Neće i nikada razgovora o tome nije bilo i ne možete na silu da namećete neku temu koja je nemoguća za nas". 
Vučić je dodao da je Beograd do sada ispunio 90 odsto dogovorenog tokom Briselskog dijaloga, kao i da želi nastavak dijaloga sa Prištinom. 
"Verujem da ćemo ponovo razgovarati i otvoriti teme od zajedničkog interesa za sve nas, a to su autoputevi, pruge, carinska unija. To je važno za budućnost. Ako uspemo da se dogovorimo oko carinske unije uveren sam da će splasnuti te strasti, onda više nikom neće padati na pamet da upada u političke avanture", rekao je Vučić. 
Vučić je novinarima u Velikoj Plani kazao da je "mudro" što predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost "dan za dan" posle rezolucije Skupštine Kosova kojom se poziva na prekid Briselskog dijaloga do oslobađanja Ramuša Haradinaja iz pritvora u Francuskoj i njegovog povratka na Kosovo. 
"Dobićemo informacije šta se dešava na Kosovu i Metohiji i u okruženju. Ubeđen sam da ćemo diplomatskim sredstvima očuvati mir i stabilnost, ali dobro je da svi državni organi znaju šta im je posao, kako da sačuvaju zemlju", kazao je premijer. 
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sazvao je sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost za ponedeljak, 13. mart zbog najave Prištine o formiranju vojske Kosova i zahteva skupštine Kosova za prekid Briselskog dijaloga. Nikolić je u saopštenju naveo da je sednicu sazvao "kako bi se u novonastalim okolnostima razmotrile sve opcije da bi se mir i stabilnost sačuvali na najbolji mogući način". 
Skupština Kosova usvojila je prošlog četvrtka Rezoluciju o bezuslovnom oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999. godine. U rezoluciji se pored bezuslovnog oslobađanja Haradinaja zahteva da se dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo. 
Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost počeće sutra u 13 časova u zgradi Predsedništva Srbije. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA