Najnovije

ŠIPTARSKI PION ZAEV PRISTAO NA SVE UCENE: U vladi u Skoplju biće više Albanaca nego Makedonaca?!

Šiptarski islamisti kroje vladu lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Šiptarska marioneta Zaev (Foto: Pravda)

Albanska islamistička partija Besa, koalicioni partner Zaeva, u zamenu za podršku novoj vladi traži da ima isti broj ministara kao i veća albanska partija u koaliciji, Demokratska unija za integracije (DUI). Ukoliko Zaev pristane na te ucene, vlada u Skoplju imaće više šiptarskih nego makedonskih ministara.

Šah-mat pozicija

Naime, Zaev, koji je osvojio 49 mandata na izborima u decembru, napravio je koaliciju sa tri albanske partije i tako oformio većinu od 67 poslanika u skupštini sa 120 mesta. U koaliciji je najveća albanska stranka u Makedoniji DUI Alija Ahmetija, inače osnivača terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), koja ima deset mesta u parlamentu. Tu su i Besa Bilala Kasamija sa pet poslanika i Alijansa za Albance Zijadina Sele sa tri mandata.
Međutim, u ponedeljak na konstitutivnoj sednici Sobranja ispostavilo se da zapravo sve zavisi od Bese. Zaev je na zahtev Ahmetija predložio teroristu OVK Talata DŽaferija, sada poslanika DUI, za predsednika parlamenta, ali je Besa odbila da podrži taj predlog.
Da bi glasala za DŽaferija za predsednika Sobranja, Besa traži da ima isti broj ministara u vladi kao i DUI, a pritom želi da to ne budu manje značajni resori.
- Tokom vikenda imali smo razgovore sa Zaevom i predstavnicima SDSM. Čekamo odgovor. Zaev mora da obezbedi garancije da će sprovesti našu izbornu platformu i pravednu raspodelu vlasti. Tražimo jednak broj ministara, zamenika ministara, državnih sekretara i direktorskih pozicija u javnim preduzećima kao i DUI. Osim toga to moraju biti resori jednake težine. Bez tih garancija nećemo podržati DŽaferija za predsednika parlamenta i nećemo dati podršku Zaevljevoj vladi - rekao je neimenovani visoki funkcioner Bese za makedonsku "Republiku".
Kako taj list ocenjuje, sa zahtevima Bese Zaev je zaglibio duboko u koalicionu krizu. Osim što je pristao na takozvanu Tiransku platformu, koja podrazumeva izjednačavanje albanskog sa makedonskim jezikom na teritoriji cele zemlje, uvođenje dvojezičnih novčanica i promenu državnih simbola, on pristaje da kompletnu vlast prepusti Šiptarima.
- Cena usluge koju su mu učinili Albanci vrtoglavo raste, tako da je doveden u šah-mat poziciju. Da bi ispunio dogovor sa Ahmetijem, od kog mu zavisi 10 glasova, i sa kojim nema većinu u parlamentu, Zaev mora da udovolji i Besi, uz koju čvrsto stoji i Alijansa za Albance. Ako to učini, u vladi Makedonije biće više albanskih ministara nego makedonskih iz njegove partije SDSM - navodi "Republika".

Erdogan ih finansira

Ucene Bese bile su i razlog zašto je SDSM u ponedeljak na sednici skupštine dostavio samo 20 potpisa podrške teroristi OVK DŽaferiju za predsednika skupštine, od ukupno 67, koliko bi trebalo da ima sa koalicionim partnerima.
 DŽaferija je podržalo deset poslanika DUI, stranke čiji je on član. Besinih pet poslanika nije dalo podršku, kao ni tri iz Alijanse za Albance. DŽaferija nisu podržali čak ni svi poslanici SDSM jer znaju da će ostati bez pozicija ako Zaev pristane na ucene islamističke Bese - objašnjavaju makedonski analitičari.
Inače, Besa je jedna od najmlađih partija u Makedoniji. Nastala je u novembru 2014, pa je za sve bilo veliko iznenađenje to što je na izborima dobila pet mesta i postala druga po veličini albanska partija u zemlji.
Osnovali su je pripadnici raznih nevladinih organizacija (NVO), koje nazivaju albanskom intelektualnom elitom. Ipak, ona ima izražen islamistički karakter. Između ostalog, na listi na izborima bili su i kandidati iz nekadašnjeg islamističkog Nacionalnog demokratskog preporoda (NDP), koji je 2011. imao dva poslanika u parlamentu. Osim toga, jedan od predizbornih slogana im je bio "Ako veruješ u Boga, glasaj za nas".
Besa ima i veoma bliske veze sa Partijom pravde i razvoja (AKP) turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, a veruje se da pare dobija direktno od režima u Ankari i Saudijske Arabije, poznate po finansiranju terorista.

Gruevski: Rešenje su novi izbori

Bivši premijer Nikola Gruevski, čija je stranka VMRO-DPMNE dobila najviše glasova na izborima i 51 mandat u Sobranju, smatra da bi građani ponovo trebalo da izađu na glasanje.
- Ostajemo pri zahtevu da se ponovo organizuju izbori. Zaev neka predstavi građanima šta piše u "Tiranskoj platformi", koju je prihvatio, pa ćemo videti koliko će glasova dobiti - naveo je Gruevski.
On je dodao da postoji i mogućnost da VMRO-DPMNE podrži manjinsku vladu SDSM ukoliko se Zaev odrekne "Tiranske platforme" i svih ostalih albanskih zahteva.
Od teroriste OVK će tražiti mandat
Šiptarska marioneta Zoran Zaev, kojem predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da poveri mandat za sastav vlade, namerava da postavi teroristu OVK Talata DŽaferija za predsednika skupštine kako bi od njega zatražio mandat.
- Zaev misli da će njegova vlada dobiti legitimitet od DŽaferija, budući da on, prema ustavu, menja predsednika države - navode analitičari.
Ukoliko Zaev na kraju uspe da postavi DŽaferija za predsednika Sobranja, on će biti prvi Albanac na toj poziciji od osamostaljenja Makedonije od Jugoslavije 1991. Osim toga, na veoma važnoj funkciji u državi naći će se čovek koji je kao pripadnik OVK bio osumnjičen za umešanost u najgori masakr u novijoj istoriji Makedonije. NJegova uloga u zverskom ubistvu osmorice i ranjavanju šestorice makedonskih specijalaca kod Tetova 28. aprila 2001, tokom rata između makedonskih snaga i šiptarskih terorista, još nije rasvetljena.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA