Najnovije

U POSLEDNJI ČAS: Rusi 1994. sprečili isporuku gruzijskih SU-25 Hrvatskoj (VIDEO)

Priča da je Moskva tokom građanskog rata oružjem snabdevala Hrvatsku i dalje se nije smirila već se polemika oko S-300 nastavlja.

Jurišnik SU-25 (Foto: Jutjub)

Međutim jedan detalj do danas je ostao sakriven od srpske javnosti, a to je da je ruska vlada sprečila da Hrvatska od Gruzije kupi jurišnik Su-25 koji bi bili najverovatnije da su stigli upotrebljeni u operacijama Bljesak i Oluja 1995.
Tokom opremanja naoružanjem Hrvatske vojske (HV), negde u drugoj sredini 1994. godine, deo starešina iz sastava Ratnog vazduhoplovstva HV (HRZ HV) boravilo je u Gruziji.
Tu su hrvatski piloti imali priliku da se upoznaju sa avionima SU-25 iz sastava RV Gruzije. Oni su čak i izveli određeni broj naleta na njima. Planirana je i njihova nabavka za potrebe hrvatskih vazdušnih snaga. Odluka o nabavci nekoliko primeraka šturmovika, kako su avioni SU-25 bili nazivani u RV SSSR-a ili "Grač" kako su ih zvali piloti SSSR-a, bila je blizu potpisivanja.
“Plan operacije koji je uključivao nabavku velike količine naoružanja, predviđao je i nabavku Su -25 iz Gruzije”, kaže nezvaničan izvor iz nekadašnjeg vrha HRZ upućen u ovu problematiku.
Navodno je 6 aviona čak već bilo rastavljeno i zapakovano i u luci Poti na obali Crnog mora čekalo uplatu novca i transport brodom ka nekoj od luka u Hrvatskoj.
Međutim, tadašnja Vlada Rusije preko svojih obaveštajnih veza sasvim slučajno saznala je za ovaj posao koji je bio pred realizacijom. Rusi su izvršili pritsak na Gruzine i ceo proces nabavke je bio obustavljen. Intervencijom Rusije sprečena je isporuka aviona SU-25 Hrvatskoj. Tako da ti avioni nisu učestvovali u hrvatskoj operaciji Oluja, avgusta 1995. godine. Za razliku od aviona MiG-21 Bis i helikoptera Mi-24D/V koji su nabavljeni u Ukrajini i oni su prvo upotrebljeni u operaciji Bljesak, a potom u operaciji Oluja hrvatske vojske.
Međutim Hrvatska nije odustala od kupovine Su -25. Drugim paralelnim kanalom pokušana je kupovina.
Tokom sukoba između Rusije i Gruzije oko Abhazije i Osetije od 7. do 11. avgusta 2008. godine, Gruzija je od devet aviona SU-25 izgubila tri, da li su to avioni koji je Hrvatska nameravala da kupi ostaje i danas enigma.
Međutim jedan od mitova koji se mnogo godina provlačio po Hrvatskoj štampi, ali i publicističkim knjigama bila je priča da je Hrvatska nabavila MiG -29 iz arsenala bivše Istočne Nemačke.
Prema navodima Josefa Bodanskog u njegovoj knjizi “Neki to zovu mir”, Hrvatska je krajem 1995. nabavila manji broj lovaca MiG -29S i da je na njima izvršeno već 200 časova naleta i da ih je ruska avijacija pre hrvatske kupovine temeljito remontovala. Navodno su kupljeni bili preko posrednika iz Srednje evrope. Takođe Bodanski je naveo da su nabavljene i rakete vazduh - vazduh R 73.
U knjizi je napisano i da je Hrvatska još 1993 nabavila Su -25, ali da su letelice bile u sanducima zbog nedostatka tehničkog osoblja i pilota, zatim na istoj strani svoje knjige opet spominje da su hrvatski Su- 25 bili planirani za ofanzivu na Istočnu Slavoniju 1996 kada je već uveliko počeo proces mirne reintegracije ovog područja u sastav Hrvatske. Pročitajte OVDE i šta je sve Milorad Dodik rekao banjalučkom biskupu. Izvor: Kurir

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA