Najnovije

EŠDAUN: Mislili su da će nam problem biti Kosovo, a BiH i Makedonija su bure baruta na Balkanu

Nekadašnji visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun kaže da BiH treba da iskoristi pobedu Emanuela Makrona u Francuskoj i verovatno dalji ostanak Angele Merkel na vlasti kako bi Evropu navela da se vrati svojim obavezama i pomogne u konačnom oblikovanju funkcionalne države.

Pedi Ešdaun (Foto: Jutjub)

Evropska unija ima moći koje konačno ponovo treba početi koristiti ne samo u BiH nego i na Balkanu, jer bez mirnog Balkana nema mirne Evrope, kaže Ešdaun.
On upozorava da je stanje na Balkanu sve rovitije i da se mora iskoristiti francusko-nemačka osovina za rešavanje problema u ovoj regiji.
– Nije problem u Dejtonu. NJemu je rok trajanja prošao. To je davno iza nas. Priča o Dejtonu 2, jednostavno, nije potrebna. U Evropi se pojavljuju neki koji pričaju o novoj berlinskoj konferenciji. Kategorički sam protiv toga, a i ne mislim da bi se novo crtanje granica u Evropi uopšte i moglo desiti. Mi, Evropljani, imamo instrumente, samo ih trebamo početi koristiti – kaže Ešdaun.
Naglašava kako bi mogao svašta prigovoriti nesposobnim političarima BiH, ali je njegova oštrica nezadovoljstva, ipak, usmerena na institucije EU i, posebno, bivšu visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton.
Ona nije iskoristila mehanizme koje je imala na raspolaganju kako bi stvari u BiH išle svojim prirodnim tokom.
– Niko ne govori o bonskim ovlaštenjima. One trebaju biti na raspolaganju samo u krajnjoj nuždi. Nemar EU doveo je do produbljenja problema na Balkanu. Svi su mislili da ćemo probleme imati na Kosovu, ali se vidi da su Makedonija i BiH bure baruta na Balkanu. U vašoj zemlji EU ima toliko instrumenata moći, ali ih ne koristi, i to se mora promeniti. Stanje u Evropi nakon izbora u Austriji, Nizozemskoj, Francuskoj, uskoro i u Nemačkoj, iza nas ostavljaju jedan period nesigurnosti i vreme je da se EU vrati na Balkan i sredi stanje – ističe Ešdaun, piše Avaz.
On očekuje da bi se neke konkretne aktivnosti na tom planu mogle videti već na jesen ove godine.
– Ne mislim da će se čekati ishod izbora za Evropski parlament krajem 2019., radiće se mnogo brže. Verujem da će tako biti – precizira nekadašnji visoki predstavnik.
On se nada i da će se Berlinu i Parizu priključiti London i Hag. Britanska vlada mogla bi „kompenzovati” Bregzit jačom saradnjom sa EU na planu bezbednosti i vanjske politike, a u svemu je potrebna nizozemska odlučnost i preciznost.
– Kada se sve to sklopi, a sve upućuje na takav razvoj događaja, konferencija o Balkanu naredne godine u Londonu bila bi zaokružen proces na kojem će se staviti pečat i na daljnji tok regije koji je proteklih više od stotinu godina preokupirao pažnju Evrope i sveta ratovima i nestabilnostima. Mogli bismo se, dakle, nadati mirnijem razdoblju – zaključuje Ešdaun. Pročitajte OVDE i kakav je nalog dat svim našim ambasadorima a tiče se Vokera. Izvor: Avaz/Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Polemika Dodika i Ešdauna
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA