Najnovije

STRAH OD IRANA: SAD će za dve milijarde dolara prodati Emiratima 160 projektila!

SAD će Ujedinjenim Arapskim Emiratima prodati 160 projektila tipa Patriot za dve milijarde dolara, objavilo je u četvrtak američko ministarstvo odbrane.

Ispaljivanje Patriota (Foto: Jutjub)

Kao i za svaki trgovinski ugovor američke prodaje oružja, Stejt Department je potvrdio moguću prodaju tih 160 projektila Emiratima, a ministarstvo odbrane je informisalo Kongres koji se teoretski tome može suprotstaviti, naveo je Pentagon u saopštenju.
"Taj ugovor o naoružanju će doprineti spoljnjoj politici i državnoj sigurnosti Sjedinjenih Država jačanjem sigurnosti jednog važnog saveznika koji je bio i dalje predstavlja snagu za političku stabilnost i ekonomski napredak Bliskog istoka", napisao je Vašington.
"Prodaja 60 projektila Patriot PAC-3  i 100 projektila Patriot GEM-T će osnažiti kapacitete Ujedinjenih Arapskih Emirata da odgovore na sadašnje pretnje", ocenio je Pentagon ne spomenuvši Iran, velikog šiitskog protivnika sunitskih monarhija Zaliva.
Ocenio je da taj ugovor neće promeniti temeljnu vojnu ravnotežu u regiji.
Ujedinjenih Arapski Emirati su saveznici Sjedinjenih Država, ali odnosi između Vašingtona i zemalja Zaliva su postali napeti tokom mandata Baraka Obame zbog njegovog "blagog zbližavanja" s Iranom.
Emirati su deo arapske vojne koalicije u Jemenu, koju vodi Saudijska Arabija, koja se bori protiv šitskih pobunjenika koje navodno podržava Teheran. Intervencija Saudijske Arabije uz pomoć Ujedinjenih Arapskih Emirata izazvala je veliku humanitarnu krizu u Jemenu.
Pogledajte OVDE i kako su Kurdi razvili rusku zastavu na granici sa Turskom.
Izvor: Hina

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ispaljivanje Patriot projektila u Grčkoj
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA