Najnovije

ROK 24 SATA: Da li će Izrael prihvatiti novi ultimatum Hamasa?

Brigada Iz al Din al Kasam, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas, zapretila je Izraelu da će ažurirati listu zarobljenika za razmenu i dodati na nju još 30 imena za svaki dan Tel Avivovog kašnjenja u ispunjavanju zahteva zatvorenika koji štrajkuju glađu.

Predstavnik Al Kasam brigade (Foto: Jutjub)

Ovakva dešavanja potakla su pitanje postoji li "stvarno angažovanje" u pogledu eventualne razmene zatvorenika.
Brigada Al Kasam dala je izraelskim vlastima rok od 24 sata da ispune zahteve zatvorenika. U isto vreme 1.600 palestinskih zatvorenika već 19. dan štrajkuje glađu u izraelskim zatvorima.
Hamza Abu Šanab, specijalista za pitanja palestinskog otpora, kaže da reči Abu Obeida, ispred brigade Al Kasam, nose jasnu poruku koja poziva na mobilizaciju, ujedinjenje palestinskih stavova i jačanje štrajka. Ali, tu su i druge implicitne poruke, kao to da je odbrojavanje već počelo.
On ne isključuje mogućnost da izjave imaju veze s aktiviranjem ozbiljnijeg pregovaračkog procesa nego što je to ranije bio slučaj.
Međutim, pojašnjava da je prerano govoriti o samom toku dogovora o razmeni i da su stvari u fazi "ispitivanja terena" između palestinskog otpora i Izraela.
Naglašava da upotreba cifara i davanje roka Izraelcima u izjavama Abu Obeida ukazuju na veću ozbiljnost, što argumentije time da je brigada Al-Kasam već ranije tražila da se na slobodu pusti 1.000 palestinskih zatvorenika u zamenu za izraelskog zatvorenika Gilada Šalita, u sporazumu koji je postignut krajem 2011. godine.
Mukhaimar Abu Sada, profesor političkih nauka na Univerzitetu Al-Azar u Gazi, smatra da su izjave Abu Obeida zapravo poruka podrške palestinskim zatvorenicima koji štrajkuju glađu. Suština tih poruka je da brigada Al Kasam želi da okonča patnje zatvorenika i oslobodi ih.
Smatra da Izrael neće shvatiti ove prietnje ozbiljno, pogotovo zato što izraelski premier Benjamin Netanahu svoje vojnike u Pojasu Gaze smatra "mrtvima". 
On ne želi da otvara slučaj kako ne bi morao da plaća visoku cenu, zbog sporazuma o oslobađanju zarobljenog izraelskog vojnika Šalita, uprkos pritiscima porodica izraelskih zatvorenika na Vladu da se taj slučaj pokrene.
Za uslove koje je postavila brigada Al Kasam kaže da nisu laki. Izraelski premijer ne pokazuje hrabrost da otvori ovaj slučaj i postigne sporazum o razmeni jer bi ga to moglo politički uništiti, smatra on.
Politički analitičar Mohamed Obaid složio se sa svojim prethodnicima da je cilj ovih izjava zapravo izražavanje solidarnosti sa zatvorenicima. Kaže da postoje osnove za pregovore i "izgleda da se neki od njih trenutno odvijaju u tajnosti", odnosno da liste zatvorenika koje su spremne ukazuju na nameru pokreta Hamas da traži njihovo puštanje na slobodu u slučaju da dođe bilo kakvih pregovora.
Obaid smatra da Al Kasam sledi novi pristup, koji se može sažeti u psihološkom uticaju na javno mnijenje ili Vladu Izraela. To se vidi i iz njihovog poslednjeg videosnimka u kom se obraćaju porodicama zarobljenih izraelskih vojnika i onima koji saosećaju s njima, ali i iz izjava Abu Obeida u kojima daje rok Vladi Izraela da ispuni zahteve palestinskih zatvorenika.
Pročitajte OVDE i sve detalje o dopremanju "Admirala Esena" iz Baltičke flote u sirijsko priobalje kao poslednji doprinos opasnom nagomilavanju snaga u, i oko Sirije. Izvor: balkans.aljazeera

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Parada Brigade Al Kasam
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA