Najnovije

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV GENERALA: Hrvati sude Gotovini i Markaču?!

Hrvati su, verovali ili ne, odlučili da tuže svoje “heroje” Gotovinu i Markača i to zbog zločina nad Srbima tokom akcije “Oluja” u Hrvatskoj.

Ante Gotovina (Foto: Jutjub)

Hrvatska organizacija “Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću” podnela je krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu za zločine počinjene kod Knina tokom akcije “Oluja”. “Documenta” u prijavi navodi da su trojica hrvatskih vojnika 6. avgusta u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmoro bespomoćnih, bezopasnih i vremešnih srpskih civila, prenosi Hina.
- Nakon zastrašivanja, psovki i pretnji jedan od vojnika je iz automatske puške pucao na grupu starica i staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare (1922), Stevu Berića (1933), Janju Berić (1932), Djurdjiju Beric (1916), Krstu Šaru (1931), Miloša Ćosića (1923) i Jandriju Šaru (1932)” - kaže se u krivičnoj prijavi.
Istog dana, dodaje se, “nepoznati pripadnici hrvatske vojske u Vrbniku, jednom od zaselaka tadašnje opštine Orlić, ubili su civile Lazu Damjanića (1933./34) i u zaseoku Zarići 28-godišnjeg Predraga Zarića”. U krivičnoj prijavi se podseća i da je prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji utvrđeno da su u tadašnjim opštinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubistava i dela nehumanog i okrutnog postupanja. Državnom tužilaštvu “Documenta” predlaže da na osnovu njihove krivične prijave prikupe potrebne informacije i dokaze, a nakon toga da se protiv nepoznatih počinilaca sprovede istraga. Istovremeno gradonačelnik Knina Marko Jelić izjavio je da se nada da će se Srbi vratiti u Hrvatsku, jer je, kako kaže, Knin njihova dedovina. On je rekao da ne vidi razloga zašto se ne bi poklonio srpskim žrtvama. - Ne vidim razloga zašto ne bih, svaka žrtva je žrtva. Svi civili koju su stradali težak su teret svakom normalnom čoveku. Nije prihvatljivo omaložavati bilo čiju žrtvu - patnja je patnja - rekao je Jelić. Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozdravio je, kako kaže, ovu čestitu i pametnu odluku hrvatske nevladine organizacije. - Pozdravljam odluku hrvatske nevladine organizacije da podnesu krivične prijave protiv odgovornih lica za strašne zločine nad srpskim civilima tokom i posle akcije “Oluja“ u severnoj Dalmaciji. Samo se opravdano plašim da će te krivične prijave završiti u jednoj od fioka jer ih državno tužilaštvo Hrvatske neće uzeti u razmatranje i da će izgnorisati sve dokaze koje im organizacija prilaže, a koji su jasni i nedvosmisleni i neće podići optužbe protiv zločinaca. Ali svakako je lepo čuti da postoji jedna tako časna namera i u Hrvatskoj uprkost atmosferi i drugačijoj političkoj volji- kaže Linta za naš list. Za pohvalu je, navodi naš sagovornik, i izjava gradonačelnika Kinina. - Što se tiče izjave gradonačelnika Knina Jelića mislim da je to korektno, da je dobro što je rekao da su žrtve žrtve, ako to zaista misli njegovu izjavu treba javno pohvaliti - zaključuje on. Pogledajte OVDE najpotresnije scene iz izbegličkih kolona.
Izvor: Alo

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je izgledao doček zločinca Gotovine:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA