Najnovije

PRIHVATILI: Posle pregovora, evo šta je sve "Fiat" ponudio radnicima u štrajku!

Epilog pregovora štrajka radnika "Fiata" iz Kragujevca, započet 27. juna a okončan 19. jula, su neke ponude, a videćemo ko će tu biti zadovoljan na kraju. Nezvanično, oni su prihvatili, ali odluka svakako mora da padne do petka, jer tada u Fijatu počinje kolektivni odmor.

Štrajk "Fiata" u Kragujevcu (Foto: Jutjub)

U sadržaju ponude poslovodstva fabrike Fijat i Vlade Srbije radnicima stoji da zarada bude povećana za 9 odsto - i to tri odsto sada, i još šest odsto u februaru.
To bi značilo da se bruto osnovica povećava sa 38.000 na 41.000 dinara. Podsetimo, radnici su tražili povećanje iznosa bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara.
Bonus efikasnosti dobiće u februaru. Inače, Samostalni sindikat će svakom svom članu koji je bio u štrajku isplatiti 1000 dinara po danu, saznaje N1.
Pregovori sa FCA uz posredovanje premijerke Ane Brnabić počeli su u sredu 19. jula u Vladi Srbije pošto su posle sastanka sa Brnabićevom u Kragujevcu štrajkači doneli odluku o prekidu štrajka i početku pregovora s poslodavcem.
Štrajk u FCA počeo je 27. juna jer su radnici tražili povećanje plate, reorganizaciju proizvodnje i rasterećenje, isplatu bonusa efikasnosti i da poslodavac pokriva troškove prevoza van standardnog radnog vremena.
Pročitajte OVDE kako to režim širi lažni optimizam, i da li su štrajkovi pokazatelj pravog stanja?
Izvor: N1

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se nada da će rešenje za štrajk radnika Fijat Srbija biti nađeno. Predsednik je u „Ćirilici“ na Hepi tv rekao da može da se složi da su plate od 42.000 dinara nedovoljne, ali je ukazao da alternativa može biti da radnici u Kragujevcu ostanu i bez toga.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA