Najnovije

STIŽE I POLIGON "ŠTURM": Centar u Nišu najavio veliku nabavku iz Rusije! (3D FOTO)

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu najavio je da se planira dalji razvoj i nabavka nove opreme što će omogućiti da centar, kako se navodi u saopštenju, postane jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu (Foto: JuTjub)

Ove godine je planirana dostava pet tona sredstava, koja se koriste za otklanjanje posledica vanrednih situacija - agregati, kreveti, jastuci..., a takođe i oprema za formiranje savremene osnove Centra za nastavu i trening - poligon „Šturm”, čija je isporuka planirana za decembar ove godine, saopštio je SRHC. Nakon montaže i puštanja u rad poligona, Centar će postati jedinstvena humanitarna struktura na celom Balkanu, gde će moći da se obučavaju ne samo predstavnici različitih ustanova Srbije već i kolege iz susednih država, navodi se u saopštenju.


Poligon Šturm (Foto: promo) Takođe se dodaje da je već značajna količina opreme kupljena u Srbiji u vrednosti od preko 400 hiljada dolara. „Snažan podsticaj razvoju Centra bilo je rešenje Vlade Srbije o primopredaji zgrade (2017. godine), u kojoj se sada nalazi SRHC, u vlasništvo MUP-a Republike Srbije, što nam daje mogućnost da izvodimo radove, koji se tiču modernizacije prostorija i prelaska u logistički i nastavno-trenažerni centar”, navodi se u saopštenju SRHC. Dodaje se i da sa svoje strane, Moskva, u okviru Sporazuma između Srbije i Rusije nastavlja da obezbeđuje rad Centra i da popunjava njegove rezerve. U saopštenju SRHC podseća da je 2014. godine formiran kao struktura zahvaljujući isporukama robe iz Rusije - vatrogasno-spasilačkih vozila, robotehnike i rezervi namenjenih za korišćenje tokom otklanjanja posledica vanrednih situacija - požara, poplava i radi obezbeđivanja dejstava personala SRHC-a ili srpskih kolega. Za protekle tri godine mnogo od pomenutog je predato na operativno korišćenje jedinicama srpske službe za vanredne situacije (Sektoru za vanredne situacije MUP-a RS), lokalnim vlastima za otklanjanje lokalnih kriznih situacija i međunarodnim organizacijama za otklanjanje humanitarnih problema, uključujući imovinu i opremu za formiranje prijemnih punktova za smeštaj migranata u Preševu, Kanjiži i Šidu, navodi se u saopštenju. Šta bi se, prema rečima Miroslava Lazanskog dogodilo u slučaju zatvaranja Centra u Nišu, pročitajte OVDE. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Tamo su dobrodošli i Amerikancima - ruski humanitarci u Siriji, na teritoriji pod kontrolom proameričkih Kurda:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA