Najnovije

IZNENAĐENJA PRED ZASEDANJE SVETOG ARHIJEREJSKOG SABORA SPC: Počinje u Pećkoj patrijaršiji, a o Ustavu sledeće godine...

Redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora zakazano je za 29. april u Pećkoj patrijaršiji, saopštila je u utorak SPC.

Pećka patrijaršija (Foto: Jutjub)

Kako navode u Patrijaršiji, sednica najvišeg crkvenog tela počeće svetom liturgijom i prizivom Svetog duha u Hramu Svetih apostola u Pećkoj patrijaršiji, posle čega će radni deo Sabora biti nastavljen 1. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.
Dnevni red zasedanja "crkvene skupštine" određuje se na početku zasedanja. Izvesno je međutim da će glavna tema ovogodišnjeg sabora biti vezana za unutrašnji dijalog o budućnosti Kosova i Metohije. Tačka dnevnog reda zasedanja sigurno će biti i novi ustav Srpske pravoslavne crkve. Vladikama je dostavljen predlog ovog teksta, a očekuje se da na Saboru izlože svoje primedbe i sugestije.
Iako je planirano da ovogodišnji sabor da i konačnu reč o predlogu najvišeg pravnog akta Srpske crkve, njegovo usvajanje najverovatnije će biti odloženo za sledeću godinu.
- Većina vladika ima ozbiljne primedbe na sadržaj novog ustava. Sednica Sabora dobra je prilika da se usaglase njegova osnovna načela i da se postojeći predlog vrati na doradu komisiji koja je bila zadužena za ovaj posao - navodi sagovornik "Novosti" iz vrha SPC.

Mozaik

Sabor SPC usvojiće izveštaje o učinku radova na Hramu Svetog Save na Vračaru i daće zeleno svetlo za nastavak mozaičkog uređenja enterijera ove svetinje. Svaki vladika pojedinačno podneće godišnji izveštaj o poslovanju eparhije kojom upravlja.
Ko je ubio Olivera Ivanovića? Osumnjičenih nema, tužilaštva ćute, a porodica ima jedan zaključak. Više o tome saznajte OVDE.
Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Vaskršnja poslanica SPC
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA