Najnovije

KRAJ PRIMIRJA U ISTOČNOJ GUTI: Brutalna kazna čeka džihadiste Fajlak Rahmana!

Žestoke borbe praćene razmenom artiljerijske vatre izbile su tokom jučerašnjeg dana između Sirijske arapske armije i džihadista Fajlak Al Rahmana u istočnim gradskim četvrtima Damaska DŽobaru i Ajn Tarmi, koji su obuhvaćeni sporazumom o Zonama deeskalacije kao deo zone Istočna Guta.

DŽobar (Foto: JuTjub)

Borbe su otpočele nakon zasede u kojoj su džihadisti ubili 15 pripadnika 4. oklopne divizije u DŽobaru. Pripadnici Fajlak al Rahmana opravdali su ovaj potez time što su naveli da se odred SAA koji je upao u zasedu pripremao da izvrši napad na njihove položaje.
Sirijska armija odgovorila je ispaljivanjem desetina teških raketa "Vulkan" i "Golan" po položajima džihadista, ali se uzdržala od upotrebe avijacije, ne bi li pokušala da očuva sporazum o deeskalaciji. Sporazum sa džihadistima Fajlak al Rahmana 18. avgusta potpisali su predstavnici ruske vojske i ovim sporazumom obuhvaćene su sve teritorije pod kontrolom ove grupacije u Istočnoj Guti.
Ukoliko sporazum o deeskalaciji u potpunosti propadne, očekivano je da će Sirijska armija nastaviti ofanzivna dejstva u DŽobaru i Ajn Tarmi, ali i po drugim područjima koje džihadisti drže u Istočnoj Guti, kako bi dali primer drugim organizacijama koje razmišljaju o jednostranom izlasku iz sporazuma o Zonama deeskalacije.  Borbe oko istočnih naselja Damaska vode se praktično od početka rata, a naročito su kulminirale ove godine, kada je herojskim naporom sirijskih snaga oslobođeno naselje Kabun i veliki deo DŽobara i Ajn Tarme. Kako teroristi bez problema gaze po mrtvim saborcima u rovovima, pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Retrospektiva najboljih snimaka iz borbe za Kabun i DŽobar
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA