Najnovije

PREGAŽENA "CRVENA LINIJA": Da li su američki vojnici u Deir Ez Zoru upravo postali legitimna meta ruskih i sirijskih snaga?

Vojne snage sirijskih vlasti našle su se pod zastrašujućim kontranapadom terorista Islamske države, i to iz područja koje se nalazi pod kontrolom Snaga za specijalne operacije Sjedinjenih Država i "Sirijskih demokratskih snaga" (SDF), na istočnoj obali Eufrata, severno od Deir Ez Zora, rekao je danas predstavnik Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-major Igor Konašenkov.

Rusi i Sirijci prete Amerikancima (Ilustracija: Pravda)

- Što je bliži kraj ID-a u Siriji, sve je jasnije ko se zaista bori protiv ID-a, a ko je samo glumio ovu borbu godinama. Stoga, ukoliko Međunarodna koalicija koju predvodi SAD ne želi da se bori protiv terorizma u Siriji, neka se onda sklone s puta onima koji to čine u kontinuitetu i efikasno, poručio je Konašenkov.
On je izvestio i da je tokom prethodna 24 sata Sirijska armija prešla Eufrat i značajno proširila mostobran na istočnoj obali Eufrata. Više o tim borbama, kao i o kontranapadu terorista, možete da vidite OVDE. On je istakao da su, uprkos žestokom otporu terorista, sirijske snage uspele da oslobode 60 kvadratnih kilometara teritorije na istočnoj obali Eufrata, a da je najjače granatiranje došlo iz pravca severa, sa teritorije koja se nalazi pod kontrolom američkih i kurdskih snaga. Kurdi na svojim položajima na severu deir Ez Zora:
- Prema izveštajima sa prve linije fronta, Sirijska armija se suočila sa najžešćim kontranapadima i vatrom iz pravca severa. To je upravo pozicija na kojoj se nalaze SDF i američke jedinice za specijalne operacije, koji navodno pružaju medicinsku pomoć ovim militantima, umesto da oslobađaju Raku. Nije vam potrebno veliko vojno znanje da biste mogli da vidite doslednost u svim ovim "slučajnostima", rekao je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane. Samo par dana ranije, 16. septembra, SDF i Amerikanci optužili su rusku avijaciju da je namerno bombardovala njihove položaje. Dan kasnije, ništa manje brutalno nego danas, odgovorio im je Konašenkov, koji nije ni potvrdio ni opovrgao američke navode, ali je optužio SAD da ne vode nikakve borbe protiv ID-a na bobardovanom području. Izjavu Igora Konašenkova tim povodom možete da pročitate OVDE. Nastavak eskalacije oko Deir Ez Zora, kao i retorika koju sve slobodnije koristi ruska strana, ukazuju na to da su Amerikanci kod Deir Ez Zora upravo pregazili rusku "crvenu liniju" i da je svaki dalji razvoj situacije moguć, pa čak i to da, usled napada terorista sa američko-kurdskih položaja, isti ti položaji postanu legitimna meta ruskih i sirijskih snaga.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA