Najnovije

VELIKI SKANDAL U SKUPŠTINI: Izneti dosijei zaposlenih, a čovek koji je to otkrio...

Dosijei zaposlenih u Skupštini Srbije nezakonito su kopirani i izneti iz parlamenta.

Narodna skupština (Foto: parlament.gov.rs)

To je otkriveno 6. septembra, a samo dan kasnije, čoveku koji je o svemu obavestio generalnu sekretarku Svetislavu Bulajić, i tražio od nje da reaguje, preti otkaz pošto je sekretarka pokrenula proceduru za njegovu smenu.
Veljko Rakić, načelnik Odeljenja za poslove poslaničkih grupa, poslao je pismo Bulajićevoj u kome je naveo da je, prema njegovim saznanjima, neovlašćena osoba tokom avgusta ušla u kancelariju Odeljenja za ljudske resurse i uzela fotokopije dosijea većine zaposlenih. On nije imenovao ko je to uradio, ali kako nezvanično saznajemo u Skupštini, upravo je sekretarka Bulajić angažovala jednu gospođu koja je u penziji i koja je, pozivajući se na njen autoritet, tražila i dobila fotkopije. Rakić, koji je bivši tužilac, upozorio je sekretarku da je nezakonito da neovlašćena osoba uzima i iznosi fotokopije dosijea i zatražio da reaguje i preduzme mere da bi slučaj bio rasvetljen. Umesto odgovora, već sutradan, 7. septembra, Bulajić je pokrenula proceduru za smenu Rakića. Rakić je u pismu upozorio sekretarku da fotokopiranje ličnih kadrovskih dokumanata i njihovo iznošenje predstavlja kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kao i Krivičnog zakona Srbije. Napomenuo je da zaposleni nisu čak ni usmeno pitani za dozvolu da se njihovi dosijei iznesu. Rakić je u pismu naveo i da posebnu zebnju budi to što tako nezakonito uzeti lični podaci mogu postati predmet ozbiljnih zloupotreba. On je sekretarku Bulajić obavestio da je i njegov dosije fotokopiran i iznet i da će učiniti sve u skladu sa zakonom da zaštiti svoj profesionalni i lični integritet i dostojanstvo. Takođe je zatražio da ga Bulajić pisanim putem izvesti šta je preduzela. Međutim, ona je sutradan pokrenula postupak za smenu Rakića, a do danas ništa nije preduzela da proveri navode iz pisma.

Zaposleni traže zaštitu od Šabića

Zaposleni u Skupštini, kako saznajemo, obratiće se svim institucijama zbog fotokopiranja i iznošenja njihovih dosijea, a pokrenuće postupak i kod kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića.

Zamenike izbacivala iz kancelarije

Zanimljivo je da je načelnik je isto pismo koje je poslao sekretarki Bulajić o kopiranju i iznošenju dosijea istovremeno 6. septembra poslao i njenim zamenicima Srđanu Smiljkoviću i Branku Marinkoviću sa kojima je ona došla u sukob. Svetislava Bulajić je pre dva dana pokušala da izbaci dvojicu svojih zamenika Smiljanića i Marinkovića iz njihovih kancelarija, što je takođe jedinstven slučaj u skupštinskoj istoriji. Oni su odbili da izađu pa je ona zvala obezbeđenje, koje nije htelo da postupi po njenim nalozima. Zatim je izdala nalog da njenim zamenicima bude zabranjen ulazak u Skupštinsku salu. Pogledajte OVDE Jeremićevu kritiku Vučićevog obraćanja. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako je Maja Gojković u suzama napustila sendicu:
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA