Najnovije

DA ZAVRŠE ZAPOČET POSAO: Sirijska vojska ponovo pokrenula ofanzivu na istoku Damaska

Posle nekoliko nedelja sporadičnih i neizvršenih napada na pobunjeničke snage u istočnom Damasku, Sirijska arapska vojska je, navodno, obnovila svoju ofanzivu u sirijskoj prestonici.

Sirijska vojska (Foto: AMN)

Prema izveštajima, sirijska vojska - vođena elitnom republikanskom gardom i veteranskom četvrtom mehaničkom divizijom - ponovo su započeli obimne ofanzivne operacije u okupatorskim okruzima DŽobara i Ain Tarma.
Poslednji meseci bili su teški za pro-vladine snage u nastojanju da u potpunosti obezbede i DŽobar i Ain Tarma zbog žestokog otpora koji su postavili militanti u oba područja.
Trenutna operacija sirijske armije ima za cilj postizanje dva strateška cilja.
Prvo, sirijska vojska želi da stekne punu kontrolu nad poslednjim odsekom autoputa M-5 koji prolazi kroz istočni Damask, koji ostaje u rukama pobunjenika.
Drugo, vojska želi da podstakne grupe pobunjenika - naime, Falak al-Rahman i DŽaiš al-Islam - da u potpunosti sarađuju sa elemenata Al-Kaide (Hadžat Tahrir al-Šam) u istočnom Damasku kako bi ovi napustili sirijsku prestonicu i preselili se u Idlib provinciju.  Odbacujući sporazum koji je potpisan, pojedini komandanti ID u istočnom Homsu odbijaju da budu evakuisani u Deir Ez Zor već nastavljaju borbu do smrti sa snagama Sirijske arapske armije. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: AMN

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Borci ID napadaju Ruse i Sirijce sa teritorije koju drže SDS.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA