Najnovije

Pupovac: Mislim da će vlada Hrvatske rešiti ploču u Jasenovcu

Predsednik SDS S Milorad Pupovac misli da će vladajuća koalicija i hrvatska vlada iznaći rešenje za spornu spomen ploču HOS-a sa ustaškim pokličom "za dom spremni" u Jasenovcu, ali smatra da to nije dovoljno i tako nešto ne bi trebalo da postoji nigde u Hrvatskoj s obzirom na to da je, kako je rekao, ustaški pokret delovao na teritoriji cele zemlje.

Pupovac (Foto: Jutjub)

Nije dovoljno da se Jasenovac izuzme zbog toga što je ustaški pokret delovao na prostoru cele Hrvatske i ne samo tu, i taj ustaški pozdrav ne bi trebao da ima mogućnost i pravo građanstva nigde u Hrvatskoj", rekao je Pupovac za RTS.
Uveren je, kaže, da će vlada iznaći rešenje kao što se moglo videti po nekim postupcima koji su nedavno preduzimani od represivnog aparata Hrvatske pri uklanjanju ploče Francetića ili pri privođenju osoba koje su na takmičenju lađa uzvikivali isti taj poklič.
Upitan da li je SDS S razmišljala da otkaže podršku vladajućoj koaliciji, Pupovac je rekao da su u stranci razmisljali o tome kako da svojim koalicionim partnerima iznađu rešenje i o tome da se zaustavi trend jačanja desničarskih ekstremnih proustaških politika koje su, kako kaže, u Hrvatskoj u poslednje vreme ponovo postale glasne.
Komentarišući pisanje hrvatskog nedeljnika Nacional da je Tuđman navodno za oživljavanje ustaškog pozdrava "za dom spremni" krivio srpske tajne službe, Pupovac kaže:
" Svi se dobro sećamo da je Franjo Tuđman na prvom opštem saboru HDZ-a izrekao da je NDH bila kvislinška tvorevina ali izraz volje hrvatskog naroda za samostalnom državom. To što je Tuđman kasnije uvideo da je to opasno za njega i da je opasno za projekt Hrvatske države to je tačno ali se sa time u Hrvatskoj nikada nismo obračulali".
Pupovac, koji je i predsednik Srpskog nacionalnog veća i zastupnik u Saboru, ponovio je, međutim, da za Srbe u Hrvatskj nema mira i da je to posledica aktivnosti stranaka kao što je Hrvatska čista stranka prava (HČSP) Dražena Keleminca.
To je, kazao je, posledica neprestanog ataka na srpske institucije u Hrvatskoj i politike i posledica činjenice da nema adekvatnog političkog i pravnog odgovora na takve atake.
Osvrnuvši se na izjavu predsednice Kolinde Grabar Kitarović da ustaški pozdrav "za dom spremni" kvalifikuje kao tradicionalni hrvatski, a tablu HOS-u isključivo kao izraz pijeteta prema žrtvama, Pupovac je rekao se ona na taj način svrstava na stranu onih koji izmišljaju nepostojeću istoriju koja nije postojala do početka NDH i ustaškog pokreta Ante Pavelića i svrstava se na stranu revizionista istorije i desnih političkih snaga.
A na pitanje da li se onda onima koji pale srpski nedeljnik može govoriti kao o marginalcima, kako ih je nazvao hrvatski premijer, Pupovac kaže da "kada ucenjuju samog premijera, za njega su oni sasvim sigurno politički marginalci".
" Kada ometaju komemoracije, kada ometaju proslave kao što je ona Dana ustanka u Srbu ili kada dolaze pred sedište SNV-a i prete proterivanjem, prete rušenjem spomenika u Srbu, oni onda nisu marginalci nego ljudi koji šalju opasne i protivzakonite poruke", zaključio je Pupovac. Nastavlja se strašno nasilje Tribunala, Ratko Mladić umire, Hag se sprda. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Pupovac- Očigledno da za Srbe mira u Hrvatskoj nema 
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA