Najnovije

OSVETNIČKI JURIŠ: Sirijske snage žestoko prodiru prema opkoljenoj bazi u Harasti! (FOTO/VIDEO/MAPA)

Rano jutros Sirijska arapska armija (SAA) započela je operacije za podizanje opsade nad vojnom bazom motorizovane brigade u Harasti, severoistočnom predgrađu sirijske prestonice.

Harasta (Ilustracija: Pravda)

Uz snažnu podršku ruske avijacije, napad je započet iz pravca zgrade policije, prema naselju Bašte, koje se nalazi severoistočno od opkoljene vojne baze. Već prema prvim izveštajima koji su stigli sa ovog fronta nakon otpočinjanja operacija, sirijske snage čije je komandovanje, nakon pogibije čak četvorice sirijskih generala, preuzeo general DŽumal al Jasim (poznat po oslobođenju avio-baze T4 na zapadu Palmire), uspešno su preuzele kontrolu nad dvadesetak zgrada u ovom pravcu.  U žestokim borbama sa združenim snagama terorista sirijske Al Kaide - Hajat Tahrir al Šama (HTŠ) i Ahrar al Šama, SAA je nanela teške gubitke teroristima, za koje se general Jasim, zakleo da će biti ili pobijeni ili zarobljeni i da im neće dozvoliti da pobegnu. General Jasim (na slici, desno) se danas već slikao sa "trofejnim ulovom":

Prema poslednjim podacima do kojih su došli sirijski ratni reporteri, jurišne snage SAA sada se nalaze na svega 250 metara od opkoljene baze, a najžešće borbe se u ovom trenutku vode u krugu bolnice. To znači da su, za samo jedan dan, sirijske snage uspele da pređu oko 600 metara gusto naseljenog područja u nastojanju da stignu od svojih jedinica unutar vojne baze.

Veliku ulogu u današnjim uspesima odigralo je uspešno lociranje glavnih štabova terorističkih jedinica koje vode borbe u Harasti, nakon čega su preciznim vazdušnim udarima likvidirani ili onesposobljeni svi koji su se u njima nalazili. SAA, ipak, neće moći da računa na podršku artiljerije, koja je praktično uništena na planini Kasijun, sa koje su vršena dejstva prema Harasti, pošto je, kako tvrdi zvanični Damask, usled tehničke neispravnosti municije došlo do velike eksplozije na artiljerijskim položajima: Kako tvrde u Damasku, u ovom incidentu nije bilo žrtava.
Prema najavama vojnih izvora na koje se pozivaju sirijski mediji, cilj započete operacije neće biti podizanje opsade nad vojnom bazom motorizovane brigade, već oslobođenje čitave Haraste, iz koje već mesecima dolaze izuzetno snažni napadi na sirijske snage u Damasku. Ipak, sudeći po tome što su podršku HTŠ-u i Ahrar al Šamu, prema navodima sirijskih medija, pružile i druge "pobunjeničke" grupacije, za očekivati je da se operacija u zapadnom delu Istočne Gute neće zaustaviti ni na ovom "pobunjenom" predgrađu. Za razliku od prethodnih dana kada su objavljivali "sveže" snimke sa fronta, džihadističke propagandne strukture danas su objavile snimak ulaska svojih snaga u delove vojne baze dva dana ranije: Najnovije informacije o proboju SAA na jugu pokrajine Idlib, pogledajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA