Najnovije

ŠTA ĆE BITI S JERUSALIMOM? Arapska liga uzvraća Trampu, najavila oštar udarac!

Arapska liga odlučila je da preduzme kontramere na Trampov potez priznavanja Jerusalima za glavni grad Izraela rekavši da će u UN zatražiti međunarodno priznanje države Palestine sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom.

Tramp i Jerusalim (Foto: Pablik/Pravda)

Arapske države uskoro kreću u diplomatske napore da ubede Ujedinjene nacije da priznaju palestinsku državu sa istočnim Jerusalimom kao svojim glavnim gradom na teritoriji koju je Izrael preuzeo 1967. godine, rekao je jordanski ministar inostranih poslova Ajman Safedi.
Šest arapskih šefova diplomatije sastali su se juče u Amanu kako bi razrradili odluku Arapske lige da se suprotstave potezu američkog predsednika Donalda Trampa koji je krajem decembra priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i time ukinuo višedecenijsku američku spoljnu politiku na Bliskom istoku.
Komitet, sastavljen od Egipta, Maroka, Saudijske Arabije, UAE, Palestine i Jordana na čelu, uspostavljen je nakon hitnog sastanka Arapske lige u Kairu, neposredno nakon Trampove odluke, na kojem je od Vašingtona zatraženo da odustane od svoje odluke.
Arapska liga ocenila je da bi Trampov potez mogao da dovede do talasa nasilja širom regiona opisavši ga kao "opasno kršenje međunarodnog prava" bez ikakvog pravnog uticaja.
Sadafi je naglasio da će ministri preporučiti niz poteza na punom ministarskom sastanku Arapske lige zakazanom za kraj meseca.
- Mi ćemo se suprotstaviti odluci tražeći rezoluciju, međunarodnu, da se priznaju granice palestinske države iz 1967. sa Jerusalimom kao njenim glavnim gradom - rekao je Sadafi.
Nijedan grad u istoriji nije bio u središtu toliko ratova i bitaka, između velikog broja različitih naroda i religija, kao Jerusalim.
Jordanski ministar nije naglasio o kojem se vremenskom periodu diplomatskih poteza radi niti da li se odnosi na rezoluciju Saveta bezbednosti ili Generalne skupštine UN, piše Haretz.
Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit izjavio je da će ministarski sastanak takođe razmatrati ulogu Vašingtona u budućem arapsko-izraelskom mirovnom procesu za koji su države članice izjavile da je postao ugrožen zbog onoga što vide kao "pristrasnost Sjedinjenih Država prema Izraelu".
- Želimo da smanjimo gubitke na palestinskoj strani, a dobitke na izraelskoj - dodao je.
Arapske države takođe su razgovarale o tome da li će sazvati vanredni samit svojih lidera ili će sačekati onaj već zakazan za kraj marta u Rijadu, prestonici Saudijske Arabije.
Trampovo priznanje Jerusalima razbesnelo je čitav arapski svet i uznemirilo zapadne saveznike koji su njegov potez okarakterisali kao udarac na mirovni proces i povod za izazivanje nasilja širom regiona.
Palestinci tvrde da je istočni Jerusalim prestonica buduće palestinske države, dok ga Izrael smatra svojim "večnim i nedeljivim glavnim gradom".
Većina zemalja smtara da je istočni Jerusalim okupirana teritorija i da bi status grada trebalo da bude odlučen na budućim palestinsko-izraelskim pregovorima.
SAD su 18. decembra blokirale poziv Saveta bezbednosti UN da se Trampova deklaracija o Jerusalimu povuče.
Tri dana kasnije, više od 125 zemalja suprotstavilo se Trampu i glasalo ta rezoluciju UN koja poziva SAD da odbace svoje priznanje Jerusalima za glavni grad Izraela.
Generalna skupština UN je 2012. u velikoj meri odobrila de fakto priznanje suverene države Palestine u rezoluciji koja kaže da bi status Jerusalima trebalo da bude rešen pregovorima.
Pročitajte OVDE koga je sve to pobedila Iranska revolucionarna garda, što je navela u svom saopštenju?
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Kakve će sve konsekvence izazvati trampovo priznavanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela, objašnjava prof. dr Miroljub Jevtić.
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA