Najnovije

IZVEŠTAJ SA SIRIJSKOG RATIŠTA: Pogledajte šta se dešava u Idlibu, Al Safi i u dolini Eufrata (VIDEO/MAPA)

Sirijska vojska je dobila tri bataljonska seta raketnih sistema S-300, uključujući i 24 lansera raketa, od ruske vojske, objavila je ruska državna novinska agencija "TASS" navodeći diplomatski izvor. Prema istom izvoru, Sirijci su takođe primali preko 300 projektila "zemlja-vazduh". Svi su isporučeni besplatno.

Sirijska vojska (Foto: SANA)

Istog dana, turski državni mediji su izjavili da su militantne grupe u Idlibu završile povlačenje svog teškog naoružanja, uključujući rakete “Grad”, minobacače i projektile srednjeg dometa iz demilitarizovane zone.

Prema primedbama i izjavama predstavnika Koalicije militantnih grupa pod nazivom “Nacionalni oslobodilački front” (NFL), podržan od turske vlade, članovi NFL-a će ostati na pozicijama u demilitarizovanoj zoni. Osim toga, drže lagano oružje, mitraljeze i neka vozila opremljena veliko-kalibarskim topovima.

Turske oružane snage (TAF) rasporedile su dodatne trupe i vojnu opremu na isto područje. Ranije je TAF već uvećao snage raspoređene na posmatračkim mestima u zoni de-eskalacije u Idlibu. Dakle, sada imaju značajan broj trupa i opreme tamo. U međuvremenu, bezbednosna situacija u militantnom području ostaje napeta. Prema izveštajima, jedan od komandanata Hadžat Tahrir al-Šama, Abu Musab Al-Durer, i još dvojica militanata su napadnuti i ubijeni na putu između sela Azmarin i Darkouš u severnom Idlibu.

Borbe između Sirijske arapske vojske (SAA) i Islamske države (ID) nastavljene su u Al Safi. Pro-vladini izvori tvrde da SAA polako uspostavlja kontrolu nad svim ključnim brdima u toj oblasti. Bez obzira na to, potpuno oslobađanje Al Safe je i dalje problem zbog jakog otpora ID. Pro-ID izvori tvrde da je u poslednjim sukobima ubijeno do 20 pripadnika SAA.

Još jedan džep, pod kontrolom ID, nalazi se u dolini Eufrata u mestu Hajin. Sirijske demokratske snage (SDF) podržane od strane SAD napreduju već više od mesec dana. Međutim, grupa podržana od strane SAD još uvek nije ni na pragu bilo kakvog uspeha.

Ruski vojni brod u novoj akciji. Pogledajte OVDE gde sada ide.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Izraelci kažu da ruski protivvazdušni raketni sistem S-300 nije u stanju da obori avion američke proizvodnje F-35

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA