Najnovije

SRBIJA JE VOJNA SILA: Najvećim manevrima u istoriji proslavljamo 100 godina pobede! (VIDEO)

Više od 8.000 vojnika na deset lokacija širom Srbije, sa 645 borbenih sistema, 24 aviona i helikoptera i čak 103 tone bojeve municije pokazaće da niko više ne može da se igra sa Srbijom!

Srspka vojska (Foto: Ministarstvo odbrane Srbije)

Danas će u čast obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu biti održana velika združena, višestepena taktička vežba 'Vek pobednika 1918-2018', za koju stručnjaci kažu da će biti jedna od najvećih u srpskoj istoriji. Dosad nikad viđeni vojni spektakl odvijaće se na lokacijama od vojnih poligona "Pešter", "Pasuljanske livade" pa do rejona Velikog Jastrepca, Zvorničkog jezera i Sremske Mitrovice. Vežbi će prisustvovati predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić, kao i državni vrh.

Kako je saopšteno, manevri se izvode po temi 'Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije', a u njoj učestvuje Kopnena vojska i Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana.

General-major Ilija Todorov, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove Generalštaba VS, kaže da će se istovremeno izvoditi planske, vežbovne i borbene aktivnosti.

- Učestvovaće 100 tenkova, 100 oklopnih borbenih vozila, 100 artiljerijskih i raketnih sistema, kako zemaljskih, tako i PVO... Ova vežba biće efektna, jedinstvena i jedna od najvećih još od vremena JNA. Reč je o kompleksnoj vežbi, zasnovanoj na odluci predsednika Republike i vrhovnog komandanta, koja će se sprovesti uz smernice ministra odbrane i uz naređenja iz Generalštaba. NJom će biti prikazana sposobnost vojske da odgovori rizicima, izazovima i pretnjama - ističe Todorov.

Tokom vežbe biće prikazano najmodernije oružje koje srpska trenutno ima - od 'migova 29', helikoptera, preko modernizovanih tenkova M84, samohodnih haubica 'gvozdika', borbenih vozila BRDM, haubica 152 mm 'nora', do višecevnih lansirnih raketa 'oganj' i 'plamen-S'. Takođe, javnost će imati priliku da vidi i sredstva koja su nedavno uvedena ili će uskoro biti uvedena u naoružanje Vojske Srbije poput 'lazara-3', 'pasarsa', borbenih, raketnih sistema 'miloš' i haubice 155 mm B52 'nora'.

General Sreto Malinović naglašava da je ovo odlična prilika da se vidi borbena gotovost srpske vojske.

- Jako je dobro pokrenuti i izvesti vojsku iz kasarni na poligone radi obuke, uvežbavanja taktičkih radnji i provere osposobljenosti za upotrebu sistema kojima raspolažemo. Koliko su uspeli da se uvežbavaju, imaćemo prilike da vidimo. Ovo će biti i ocena sposobnosti vojske, njene mogućnosti da odgovori na brojne izazove i pretnje... - podvlači Malinović.

Bezbednosni stručnjak Milan Petrić ocenjuje da će građani imati prilike da se uvere u borbenu spremnost vojnika.

- Biće angažovano na hiljade učesnika sa dosad najvećim brojem oklopnih vozila. Ova vežba jeste dokaz da Srbija ne zaboravlja najveće stradanje svojih ratnika i predaka u savremenoj istoriji. Danas živimo slobodno zahvaljujući njihovim žrtvama... - zaključuje Petrić.

Pročitajte OVDE sve detalje prekida pregovora s Prištinom.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA