Najnovije

VUČIĆ REKAO NE BRISELU: Predsednik Srbije prekinuo pregovore sa Prištinom-Šta očekujete da se dogovaramo dalje!

Aleksandar Vučić je u sedištu EU rekao da nastavka dijaloga sa EU neće biti dok Priština ne povuče protivpravne odluke.

Aleksandar Vučić (Foto: Jutjub)

- Šta očekujete da se dogovaramo dalje. Ispunite nešto i onda dođite da razgovaramo jer ne možemo mi da ispunjavamo sve, a da vi ne ispunjavate ništa. Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali. Makar to pre 10 godina. Onda i ono pre pet godina, pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje da radimo. Ovde (u Briselu) se niko od nas neće pojaviti dok se ne povuku protivpravne odluke - rekao je predsednik Srbije odmah posle obavljenog razgovora sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Drugo vreme

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije istakao je da je došlo vreme da i Srbija nešto dobije.

- Prvo moramo da vidimo šta će Srbi i Srbija da dobiju, pa tek onda može da se razgovara o svemu drugom - poručio je Vučić.

Objašnjavajući odluku o prekidu pregovora, Vučić je najpre naveo katastrofalno rešenje Prištine da poveća porez od 10 odsto na robu iz Srbije, ali i na sva druga pitanja koja do sada nisu rešena, kao što je uspostavljanje ZSO. Posebnu zabrinutost predsednik je izrazio zbog namere Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji Srbija ima sa NATO.

- Rekao sam da sam veoma zabrinut zbog toga i rekao sam da se to neće dogoditi. To je sve što imam da kažem svima. Pa neka malo ljudi u Evropi i svi drugi razmisle šta je to dogovoreno Briselskim sporazumom, šta je to što je dogovoreno sa NATO i zašto je to nekome danas potrebno i ko bi to želeo da izaziva sukobe - rekao je Vučić.

Predsednik je objasnio da, pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, sada hoće da otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori.

- Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente - upozorio je Vučić i dodao da će ta odluka biti donesena u ponedeljak.

Posebno je naglasio da će učiniti sve da zaštiti svoj narod.

- Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sever Kosova - to se neće dogoditi - poručio je Vučić.

Vučić o karikaturi: Ja Hitler? To vam je demokratija!

Predsednik Srbije komentarisao je naslovnu stranu lista Danas na kojoj je na karikaturi doveden u vezu s vođom nacista Adolfom Hitlerom. Na pitanje novinara da prokomentariše karikaturu i to što kroz usta šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinovića on govori, Vučić je rekao:

- O čemu je reč? A šta je rekao Martinović? A ja Hitler? A meni hitlerovci pobili celu familiju. Ali, dobro, šta ćete, to je demokratija u Srbiji. To je najvažnije da postoji ili, što bi oni rekli, diktatura na nivou u kojoj predsednika poredite sa Hitlerom - poručio je Vučić i dodao:

- Sumnjam da bi to u nekoj drugoj zemlji moglo da se dogodi. A ja sam na to ponosan. Čestitam im na tome. Čak ne mislim ni da ih tužim.

Povodom ove karikature oglasilo se i Ministarstvo kulture i informisanja, koje navodi da se predsednik republike stavlja u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst.

- Ministarstvo će uvek podržavati slobodu medija i govora, dobronamernu kritiku i iznošenje drugačijeg mišljenja, što su i osnovni postulati demokratije, ali će i uvek osuđivati svaki čin koji nije u skladu sa kodeksom i moralnim normama civilizovanog društva. Neophodno je imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list Danas nije ispoštovao - stoji u saopštenju.

Goran Vesić, član Predsedništva SNS

Nađite mi jednu zemlju na svetu gde je moguće da se predsednik države uporedi sa Hitlerom, a da to ne naiđe na osudu javnosti, političkih stranaka i medijskih udruženja. Zamislite šta bi se u Nemačkoj desilo da je neko objavio ovakvu naslovnu stranu

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

Priština opstruiše dijalog i preti EU da bi dobila viznu liberalizaciju. Oni tako prete EU, a ne Srbiji. Ne mogu da prete Srbiji. Beograd neće biti prepreka za nastavak dijaloga s Prištinom, ali da ne može da prihvati pritiske i uslovljavanja. Kosovo na svim frontovima doživljava političke poraze i neuspehe, pa je Prištini potrebno nešto za unutrašnju upotrebu

Rasim LJajić, ministar trgovine

Evidentno je da postoji zastoj i kriza u pregovorima Beograda i Prištine jer je doveden u pitanje legitimitet glavnog pregovarača Hašima Tačija. Svima je izgledalo da razgovori ulaze u posebnu fazu, a da je Priština u takvoj situaciji iznenada uvela dodatne carine na robu iz Srbije i BiH od 10 odsto. O kakvom mi dijalogu govorimo, o kakvom zajedničkom ekonomskom prostoru, o kakvom napretku u dijalogu, ako na jedan bahat način podižete zidove u stvarima koje nisu političke.

Milovan Drecun, Odbor za Kosovo i Metohiju

Niz jednostranih poteza Prištine destabilizuju dijalog i sprečavaju njegov nastavak. Srbija čini ogromne napore i mnogim državama-članicama potpuno je jasno da Priština želi da postane član Interpola. To je crna rupa Evrope, teritorija koju kontrolišu kriminalne grupe čiji su predvodnici političari poput Tačija, Haradinaja, Haljitija i Veseljija. Istovremeno su ovi političari zaduženi da se bore protiv organizovanog kriminala, protiv terorizma, radikalnog islamizma, protiv korupcije, a oni su nosioci svega toga i to je mnogima jasno, ali su ovde već politički razlozi, vrše se strahoviti pritisci.

Lavrov: Propali napori EU

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ocenio je da su propali napori EU u posredovanju između Beograda i Prištine, naglasivši da se na Prištinu vrši pritisak spolja, pre svega iz SAD, da formira sopstvenu vojsku.

- Očigledno je da su napori EU propali jer je Priština odbila da realizuje sve dogovore koji su do sada postignuti. Nastojanje Prištine da formira sopstvenu vojsku predstavlja najgrublje kršenje rezolucije 1244 SB UN. Pored toga, Prištinu na to pritiskaju spolja, a pre svega iz SAD - kaže Lavrov.

Nakon sastanka sa kolegom iz Unije komora Suefom Mohamedom el Aminom Lavrov je naglasio da Rusija pozdravlja odluku ove države da povuče priznanje Kosova.

- Mi, naravno, pozdravljamo tu odluku. Rusija će i ubuduće nastaviti da se pridržava tih odluka koje je doneo Savet bezbednosti, a pre svega mislim na rezoluciju 1244, koja nalaže da je Kosovo deo Srbije. Svi koraci moraju da se preduzimaju u skladu sa tom rezolucijom - naglašava šef ruske diplomatije.

Pročitajte OVDE sve detalje Putinove posete Srbiji.

Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će dijalog u Briselu biti nastavljen kada Priština povuče svoje protivpravne odluke. Na pretnje Ramuša Haradinaja da će dovesti vojsku na sever KiM odgovara: Do se neće desiti. 

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA