Najnovije

AMERIČKA VOJSKA U OZBILJNOM PROBLEMU: Zbog ovoga ne mogu da se odbrane od Rusije i Kine

Američka vojska ima ogroman problem zbog kojeg rizikuje da bude poražena u eventualnom ratu protiv Rusije i Kine, piše National Interest.

Amerikanci i Rusija (Ilustracija: Public/Pravda)

Glavni problem američke armije prema pisanju lista je nedostatak ljudstva i resursa, što smanjuje mogućnosti SAD u borbi protiv pet osnovnih neprijatelja: Rusija, Kina, Iran, Severna Koreja i međunarodni terorizam.

Vašingtonu je za takvu borbu potrebna velika količina ljudi, resursa i tehnike u vojsci, a ona je danas najmanja od kraja Drugog svetskog rata.

List piše da je niz stručnjaka godinama ukazivao na te probleme. Recimo, ratnoj mornarici je prema njihovim procenama za ciljeve očuvanja nacionalne bezbednosti potrebno 355 brodova, a trenutno ih ima 286. Vazduhoplovnim snagama je potrebno 386 eskadrila, a trenutno ih ima 312. Pešadijske snage trenutno imaju 476.000 vojnika, a potrebno im je 500 hiljada.

Akt za kontrolu budžeta SAD koji je donesen 2011. godine uskratio je potrebe Pentagona za 539 milijardi dolara. Ministar odbrane SAD DŽejms Matis je rekao da bi svake godine trebali da se povećaju rashodi na odbranu kako bi odbrambeni potencijal bio na zadovoljavajućem nivou.

List dodaje da oružanim snagama ne dostaju kontigenti u Evropi, Pacifiku i Indijskom okeanu, kao i nacionalna strategija za suprotstavljanje Kini ili Rusiji.

Da li će Putin krenuti na Kijev, saznajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Rusija protiv SAD – Ko je jači?

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA