Najnovije

IZRAEL PRETI: Spremani smo da gađamo sirijske sisteme S-300

Izrael je spreman da gađa sirijske PVO sisteme S-300 ako oni budu dejstvovali protiv izraelskih ciljeva, rekao je ministar za poslove Jerusalima i zaštitu prirodne sredine i kulturnog nasleđa Izraela Zev Elkin, prenose RIA Novosti.

S 300 (Foto: mil.ru)

On je nazvao raspoređivanje PVO sistema S-300 u Siriji "velikom greškom".

„Sirijska vojska ne ume uvek pravilno da koristi tehniku koju dobija u ruke. Prilikom nepravilnog korišćenja mogu biti oboreni civilni avioni. Avionski prevoz u tom regionu se može naći u opasnosti“, ukazao je on.

„Opseg S-300 je veliki, pokriva celu teritoriju Izraela tako da Sirijci ako žele iznad teritorije Izraela mogu pokušati da obore vojni avion, pa čak i civilni avion“, izjavio je Elskin.

Prema njegovim rečima, kao pravilo, Izrael na napade na svoju teritoriju ili na avione reaguje pre svega „ne međunarodnim demaršima, već praktičnim akcijama koje će se nesumnjivo desiti u tom slučaju“. 

Odgovarajući na pitanje protiv koga će dejstvovati Izrael, ako S-300 u Siriji pogode izraelski cilj, Elkin je odgovorio: „Protiv sistema iz kojih je gađana izraelska teritorija ili izraelski avion. Jako se nadam da tamo neće biti ruskih stručnjaka“.

Podsetimo, Rusija je isporučila PVO sisteme S-300 Siriji kao odgovor na tragediju ruskog aviona Il-20, za koju je Moskva prenela odgovornost na Izrael. Avion je slučajno oborio sirijski PVO sistem za vreme napada izraelske avijacije.

Izrael nije napadao Siriju od raspoređivanja PVO sistema S-300

Izraelski avioni nisu imali borbene misije u pravcu Sirije nakon isporuke ruskih PVO sistema S-300 Siriji, saopštila je novinarima Ksenija Svetlova, član Komisije za spoljnu politiku i odbranu izraelskog kneseta.

"Pošto je Sirija snabdevena sistemom S-300, nije bilo ni jedne misije, a S-300 je stvar koja je promenila ravnotežu moći u regionu", rekao je Svetlova.

Rusija započela projekat izgradnje baze sa ljudima i oružjem na Mesecu. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: vostok.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA