Najnovije

RAZBIJAČ OKLOPA: Sovjetski raketni bacač RPG-27 “Tavolga” viđen u Iraku (FOTO)

Ručni raketni bacač RPG-27 „Tavolga“ sovjetske proizvodnje primećen je u Iraku. Ovo oružje je ušlo u naoružanje pre više od 30 godina, u isto vreme sa još jednim izuzetno opasnim protivtenkovskim sredstvom RPG-29 „Vampir“.

RPG-27 (Foto: Jutjub)

Ovo oružje je ušlo u naoružanje pre više od 30 godina, u isto vreme sa još jednim izuzetno opasnim protivtenkovskim sredstvom RPG-29 „Vampir“.

Bez obzira što se ovaj ručni raketni bacač star već tri decenije, „Tavolga“ i dan danas predstavlja jedno od najboljih oružje ove klase koje se nalazi u naoružanju. Ona je produkt čuvenog sovjetskog preduzeća NPO-Bazalt. NJegova osnovna delatnost je između ostalog razvoj i proizvodnja ručnih raketnih bacača.Konkretno „Tavolga“ je proizvedena 1989.godine.

Karakteristike ručnog raketnog bacača RPG-27 se sastoji iz toga da on može da uništi osnovni borbeni tenk koji je zaštićen pločama dinamičkog oklopa. Za ovako nešto je razvijena raketa sa tandem-kumulativnom bojevom glavom, težine pet kilograma. NJen kalibar je 105mm.  Prvi deo projektila sadrži malo eksplozivno punjenje. Ono ima zadatak da aktivira dinamički oklop. Iza njega kroz otvoreni prostor ulazi osnovna kumulativna bojeva glava koja penetrira nezaštićen oklop.

Na ovaj način raketa ispaljena iz RPG-27 „Tavolga“ može da probije oko 600 mm homogene pancirne ploče. Predstavlja idealno sredstvo za borbu protiv utvrđene neprijateljske pešadije zaštićene armirano-betonskim zidovima debljine i do 1,5 metara.NJegov maksimalni domet je do 200 metara.

Kako je rekao ruski vojni ekspert Jurij Lamin, ovi bacači su ranije primećeni i u Siriji. „Ovaj tip naoružanja lako prelazi iz ruke u ruku, i ima ga na crnom tržištu. Ono je moglo da se iz Sirije prošvercuje u provinciju Anbar, koja se nalazi u Iraku“-primećuje ekspert.

Kakva je situacija na Azovskom moru, pogledajte OVDE.

Izvor: bog-rata.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Dejstvo RPG-29 u Siriji

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA