Najnovije

AMERIKANCI SE POVLAČE IZ SIRIJE! Turci najavljuju promene, Tramp doneo odluku!

SAD su pobedile takozvanu Islamsku državu u Siriji, izjavio je američki predsednik Donald Tramp, a neimenovani američki zvaničnik izjavio je za Si-En-En da Tramp planira "potpuno i brzo" povlačenje američkih vojnika iz Sirije.

Amerikanci i Turci u Siriji (Ilustracija: Pravda)

Tramp kaže da je ID bila jedini razlog zbog koga su američke trupe bile u Siriji. "Pobedili smo ID u Siriji, što je bio jedini moj razlog da ih tamo držim tokom predsednikovanja", napisao je američki predsednik na Tviteru, prenosi Rojters.

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas za Si-En-En da Tramp planira "potpuno i brzo" povlačenje američkih vojnika iz Sirije. SAD trenutno imaju oko 2.000 vojnika na terenu u Siriji i glavna uloga im je obučavanje lokalnih snaga u borbi protiv terorističke grupe, tzv. Islamske države.

Oni su prvenstveno posvećeni obuci Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD i koji su imali uspeha u borbi protiv tzv. Islamske države, navodi Si-En-En. Trenutno je teško proceniti koliko boraca ID je ostalo u Siriji, a prema procenama koalicije predvođene SAD, u toj zemlji ih ima oko 2.000.

Međutim, prema proceni američkog Ministarstva odbrane, u Siriji bi moglo da bude i do 30.000 ekstremista ID. Si-En-En navodi da SAD poseduje snage u Iraku koje bi mogle da sprovedu napade u Siriji, oko 5.000 vojnika.

Koalicija predvođena SAD demantovala je ranije ovog meseca da će doći do bilo kakve promene u broju američkih vojnika u Siriji.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je 16. decembra saopštio da SAD planiraju da završe svoju misiju u Siriji. Pre toga je u Pentagonu rečeno da je američka vojska rasporedila snage na severoistoku Sirije kako bi zaštitila tursku granicu.

Kakvu dozvolu je Asad dobio od Moskve, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda/Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Amerikanci u Siriji i Iraku

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA