Najnovije

RUSKI PLAN ZA SIRIJU: SAA će preuzeti kontrolu nad celom teritorijom zemlje

Teritorije u istočnom delu Sirije, koje su bile pod kontrolom snaga SAD koje se povlače iz zemlje, treba da budu predate sirijskim vlastima u skladu sa međunarodnim pravom, rečeno je u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je kazala da zvanična Moskva nije upoznata sa detaljima o povlačenju američke vojske iz Sirije, ali da nakon povlačenja istočni delovi zemlje treba da budu predati vlastima u Damasku.

Ona je dodala da će povlačenje američkih trupa pozitivno uticati na situaciju u zemlji.

Američki predsednik Donald Tramp je prošle nedelje objavio da se američka vojska povlači iz Sirije, što je izazvalo ostavku šefa pentagona DŽejmsa Matisa.

U isto vreme, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je najavio operaciju svoje vojske protiv kurdskih jedinica na severu i istoku Sirije, a jedan od prvih zadataka je proterivanje Kurda iz Manbidža.

Francuska vojska, koja se nalazi u sastavu koalicije koju predvode SAD se nije povukla iz Sirije.

Stavljanje istoka zemlje pod kontrolu Sirijske arapske armije bi predstavljalo veliku pobedu vlasti u Damasku. Preostaje samo da se reši problem teritorija na severu zemlje, koje su pod kontrolom Turske i proturskih pobunjenika.

Takođe ostaje da se reši i kurdsko pitanje na okupiranim teritorijama Sirijske Arapske Republike. Kurdi su do sada bili glavni operativci na terenu unutar koalicije koju predvode SAD, a kakva će im sudbina biti posle povlačenja američkih trupa iz zemlje, videćemo.

Kako je Rusija okrivila Izrael za opasnu igru, pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

SAA: Dva koraka od pakla – Pobeda!

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA