Najnovije

POČELA OPERACIJA "ČELIK DAMASKA": Tigrove snage jurišaju za oslobođenje Istočne Gute! (VIDEO/MAPA)

Sirijska arapska armija (SAA) i njeni saveznici započeli su danas kopnenu ofanzivu protiv džihadističkih organizacija na području Istočne Gute, u blizini Damaska.

Tigrovi kreću u novi napad (Ilustracija: Pravda)

Već u prvom danu ofanzive, koja je započeta u ranim jutarnjim časovim, SAA je uspela da oslobodi nekoliko oblasti i veći broj manjih naselja na jugoistočnom kraku Istočne Gute, izvestili su sirijski provladini izvori, što su opozicioni i potvrdili i dodali da je istovremeno otvoren veliki broj frontova i na zapadu i na istoku enklave. Napad predvode Tigove snage uz asistenciju dobrovoljačkih Snaga nacionalne odbrane (SNO) i snažnu podršku sirijskih jurišnih aviona i helikoptera.
Syrian Army Starts Ground Operation In Eastern Ghouta, Captures Four Locations (Map)

Osim toga, intenzivirane su i artiljerijsko-bombarderske pripreme terena za ofanzivu. Pogledajte neverovatne snimke jučerašnjih udara sirijskih snaga: Operacija pod nazivom "Čelik Damaska" za cilj ima oslobađanje čitavog pobunjeničkog područja površine nešto veće od 100 kvadratnih kilometara, na kom su 2011. godine, u okviru projekta "Arapsko proleće" i započeli sukobi u toj zemlji. Najveći teret operacije poneće Tigrove snage, 4. oklopna divizija (Gijatove snage), Republikanska garda i 14. divizija, a podršku će, osim SNO, pružati i lokalne plemenske jedinice i Snaga Galileje, koji će, pre svega imati defanzivne zadatke. Osim pomenutih, na front Istočne Gute prethodnih dana upućene su i 1. oklopna divizija, 7. mehanizovana divizija i 9. mehanizovana divizija. U operaciju je sve ukupno uključeno oko 10-15 hiljada sirijskih boraca, koji će se suočiti sa brojnijim združenim snagama DŽejš al Islama, Ahrar al Šama i Fajlak Rahmana, koji su ovih dana izvršili i prisilnu mobilizaciju lokalnog stanovništva.
Najveći problem u operacijama predstavlja gusta naseljenost celog zapadnog područja, a naročito brojnih urbanih sredina koje se u njemu nalaze, veliki broj podzemnih tunela koje su džihadisti prokopali tokom 7 godina "pobune", kao i veliki broj utvrđenja, bunkera, rovova... Sudeći prema današnjem napadu, SAA se odlučila da ofanzivu započne na istoku enklave, koju najvećim delom čine poljoprivredne površine, čime će pokušati da razvuče neprijateljske snage i smanji njihovo prisustvo na ključnom, zapadnom kraju Istočne Gute.
Eastern Ghouta: Brief Look At Upcoming Operation Damascus Steel

Ukoliko uspeju u ovom naumu, SAA će, po oprobanoj strategiji, najverovatnije krenuti putevima između urbanih sredina i podeliti enklavu na nekoliko celina, čime će biti razbijena i koordinacdija između džihadističkih grupa, koje su tokom prošle godine pokazale značajan nivo razjedinjenosti, što će olakšati i dostizanje konačnog cilja. Iako je na SB UN dogovoreno 30-dnevno primirje u Istočnoj Guti, zeleno svetlo za početak ofanzive dali su sami džihadisti, koji su iz pravca Haraste auto-bombama pokušali proboj prema Damasku, o čemu više možete da pročitte OVDE.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA