Najnovije

OVO JE ORUŽJE KOJE JE DANAS PREDSTAVIO VLADIMIR PUTIN: 6 dostignuća ruske tehnologije koji nemaju sličnih u svetu! (VIDEO)

U današnjem obraćanju pred Savetom federacije Rusije, Vladimir Putin je otkrio nekoliko novih, do sada malo poznatih oružja koje je u najskorije vreme razvila zemlja kojom upravlja.
Svoje izlaganje Vladimir Putin obogatio je i video-prezentacijama najnovijih dostignuća ruske vojne tehnologije.

1. Kinžal - hipersonični avionski raketni sistem visoke preciznosti

Hipersonično oružje, koje razvija brzine i iznad 10 maha (10.600km/č) potpuno je neuhvatljivo za bilo koji protivraketni sistem. Rusija je sada zvanično jedina supersila koja u operativi poseduje ovakvo oružje. Putin je otkrio da su testovi Kinžala okončani početkom decembra prošle godine i da se od tada nalaze u sastavu jedinica Južnog vojnog okruga.

2. Napredni strateški hipersonični raketni sistem

Putin je ovo oružje nazvao revolucijom u razvoju strateških raketnih sistema, istakavši da je u pitanju "fundamentalno nova borbena oprema", koja je takođe uspešno završila testove. Raketa koja prelazi brzinu od neverovatnih 20 maha, njena spoljašlja konstrukcija i novi kompozitni materjali od kojih je napravljena oplata, prema Putinovim rečima čine ovo oružje potpuno neuhvatljivim za bilo kakav odbrambeni sistem. - Ona leti prema cilju kao meteor, kao vatrena lopta. Temperatura na njenoj površini dostiže 1.600-2.000 stpenii celzijusa, ali njen krstareći blok i njegovo navođenje zbog toga nisu ugroženi, naglasio je predsednik Rusije i objasnio da na snimku nije prikazan spoljašnji izgled rakete, jer u njemu leži tajna njenog uspeha. On je dodao i da je već u toku razvoj nove generacije strateškog naoružanja pod nazivom "Avangarda"-

3. X-101 raketa vazduh-zemlja sa neograničenim dometom

Kao jedno od najviših dostignuća ruskih naučnika, Putin je izdvojio i pravljenje toliko male nuklearne jedinice, da se ona može smestiti i u najnoviju raketu namenjenu lovačko-bombarderskim letelicama X-101, koja raketi daje bukvalno neograničen domet. Raketa koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu, sa neograničenim doletom i vrlo niskom putanjom, u stanju je da izbegne svaki radarski sistem. 

4. Nuklearna bespilotna podmornica

Kako je naveo Putin, ovo podvodno vozilo u stanju je da se spusti na "ekstrenme dubine" i postiže brzinu višestruko veću od brzina koje postižu ne samo klasične podmornice, već i torpeda. - Ovo je zaista fantastično. One su tihe, poseduju visoke manevarske sposobnosti i nemaju gotovo ni jednu slabu tačku koju neprijatelj može da iskoristi. Jednostavno ne postoji ništa na svetu što može da se takmiči s njima, naglasio je Putin. Podmornica može da nosi osam konvencionalnih ili nuklearnih bojevih glava i može da dejstvuje po većem broju ciljeva istovremeno, uključujući i avijaciju i priobalne snage i utvrđenja. I ovo oružje pokreće revolucionarno mala nuklearna jedinica, koja joj u borbenom modu omogućava brzine i do 200 puta više od brzina savremenih podmornica sa posadom. U toku je razvoj veće bespilotne podmornice.

5. Interkontinentalni balistički raketni sistem "Sarmat"

Putin je objavio da je Rusija započela razvoj naredne generacije raketa, koje će zameniti čuvenu generaciju "Vojvoda". Sarmat je težak 200 tona, ali ima jedinstveni pogonski sistem koji mu omogućava neverovatne promene pravca leta. Biće naoružan širokim spektrom nuklearnih bojevih glava. Prema Putinovim rečima, kao i X-101, ni Sarmat nema ograničen domet i, kao što se na snimku može videti, može izvršiti napad na mete i preletom preko Severnog ili Južnog pola.

6. Lasersko oružje

- Svesni smo da veliki broj zemalja razvija napredno oružje zasnovan na novim principima fizike. Imamo razloga da verujemo da smo i na tom polju za korak ispred, naglasio je Putin predstavljajući rusko lasersko oružje. On je otkrio da ovo oružje nije više samo koncept, pa čak ni u razvojnoj fazi, već da su određene jedinice u Ruskoj armiji još prošle godine zadužile ove sisteme. - Ne želim da otkrivam više detalja. Još nije vreme za to. Ali eksperti će razumeti da je, uz  ovakvo oružje, odbrambeni kapacitet Rusije višestruko uvećan, rekao je putin i pozvao građane Rusije da daju ime laserskom oružju. Putin je naglasio da je predstavljen samo deo novog ruskog naoružanja i da je veliki broj projekata u aktivnoj fazi razvoja. Više o celokupnom izlaganju Vladimira Putina pred Savetom Federacije, pročitajte OVDE. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA