Najnovije

ŠOK U KREMLJU, PUTIN SPREMA ČISTKU U VLADI: Prvi leti Medvedev?!

Ruski predsednik Vladimir Putin (65) najavio je odmah nakon istorijske pobede na izborima u nedelju da će mu jedan od prvih koraka biti velika čistka u vladi, a spekuliše se da će iz nje prvi leteti njegov naočigled najbliskiji saradnik i prijatelj premijer Dmitrij Medvedev.

Medvedev i Putin (Foto: Jutjub)

Američki list Blumberg objavio je kako je još pre nekoliko meseci postalo očigledno da Medvedev ne ispunjava Putinovu viziju o ekonomskom napretku zemlje, te da stvari između dugogodišnjih saveznika baš i ne štimaju.
Blumberg: Na mesto Medvedeva bi mogli čelnica Banke Rusije Elvira Nabijulina, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin ili ministar trgovine i industrije Denis Manturov
Zato je navedeno kako se može očekivati da će predsednik, ako bude osvojio četvrti mandat, što se sada i dogodilo, "sigurno za premijersku fotelju tražiti snažnijeg menadžera, sposobnog da udahne novi život u državnu posrnulu kasu".
- Medvedev je suviše blag, ali i liberalan, a jasno je da je Putinu sada važnija nacionalizacija nego slobodno tržište - ističe Blumberg i otkriva kako se može očekivati da će premijersku poziciju preuzeti čelnica Banke Rusije Elvira Nabijulina, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin ili aktuelni ministar trgovine i industrije Denis Manturov.
Osim toga, izvori bliski Kremlju tvrde da Putin i Medvedev u poslednje vreme nisu ni u najboljim privatnim odnosima, te da je premijer suprotno svim običajima predsedniku veoma kasno poslao poruku u kojoj mu je čestitao pobedu u nedelju. Uz to, ona je bila prilično rezervisana.
- Medvedev je bio taj koji je za vreme predsedničkog mandata od 2008. do 2012. praktično čuvao tu fotelju Putinu i za to vreme promenio zakon po kom je mandat lidera zemlje trajao četiri godine. Zato sada traje šest, što će Putinu omogućiti da vlada do 2024. - podseća izvor iz Kremlja i dodaje da Putinova najava rekonstrukcije vlade može da obuhvati i mnoge druge ministre od njih 32, koliko ih ima u vladi Rusije.
32 člana vlade ima Rusija
Inače, zapadni mediji ističu da će ruskom predsedniku ipak najveći izazov u novom mandatu biti da zemlju iščupa iz ekonomske krize, ali i da očuva svoju politiku i posle 2024. Zato uveliko spekulišu da li će se on usuditi da izmeni i ustav, po kom trenutno nije moguće da se kandiduje više od triput za poziciju predsednika ili će pak tražiti adekvatnu zamenu za sebe i nastaviti da vlada iz senke.
Putin je u nedelju osvojio rekordnih 76,7 odsto podrške.

Ko je siguran, a kome se drma fotelja u kabinetu

Igor Šuvalov, prvi zamenik premijera (od 2012) - neizvesna pozicija
Sergej Prihodko, šef osoblja (od maja 2013) - neizvesna pozicija
Dmitri Kozak, zamenik premijera (od 2012) - neizvesna pozicija
Arkadi Dvorkovič, zamenik premijera za industriju i energetiku (od 2012) - očekuje se da će biti reizabran
Dmitri Rogozin, zamenik premijera za odbranu i svemirsku industriju (od 2012) - ostaje u vladi
Vladimir Kolokolcev, ministar unutrašnjih poslova (od 2012) - neizvesna pozicija
Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova (od 2004) - ostaje u vladi
Sergej Šojgu, ministar odbrane (od 2012) - ostaje u vladi
Anton Siluanov, ministar finansija (od 2011) - ostaje u vladi
Maksim Oreškin, ministar ekonomskog razvoja (od 2016) - neizvesna pozicija jer je od 2012. Rusija zamenila dva funkcionera na toj poziciji
* eventualne promene na ostalim funkcijama manje će uticati na političku sliku zemlje
Pročitajte OVDE koji je to Putinov šestogodišnji plan za Srbiju?
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Srpski Telegraf

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Ovako su išli na pecanje...
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA