Najnovije

TEKTONSKI POTRES U SVETSKOJ POLITICI: Liberalna demokratija je prevaziđena, vreme je za ''neliberalnu'' demokratiju (VIDEO)

Gost emisije ,,Agora'' na Narodna televiziji bio je Saša Adamović, istoričar.

Saša Adamović (Foto: Jutjub)

On je u razgovoru otkrio koji su faktori presudili da pobedi Donald Tramp i komentarisao ulogu Srbije u proteklih nekoliko decenija. Prema njegovim rečima, godinu dana od ulaska Trampa u Belu kuću, sada vidimo i uspon Kine, koja bi kako navodi - uskoro mogla da postane i vojna pretnja SAD. - Koliko se svet promenio, svedoči i podatak da je posle raspada SSSR Kina kupila nezavršeni nosač aviona, da bi ih oni već danas oni proizvodili. Sa druge strane Rusija se vratila na svetsku scenu sa margina, ocenjuje Adamović. On se osvrnuo i na pitanje nedavne pobede Vladimira Putina na predsedničkim izborima u Rusiji, ali i na koncept ''duboke države'', za koju veruje da je u slučaju SAD prikladniji naziv ''močvara''.
''Možda bismo mogli reći da je na primeru Rusije i Vladimira Putina moguća božija intervencija u ljudskoj istoriji. Sa druge strane se često se pominje ta čuvena američka 'duboka država', neko je opet sa druge strane naziva ''močvara, i možda je izraz 'močvara' prikladniji nego 'duboka država'. Kada govorimo o toj američkoj 'močvari', govorimo sa izuzetno negativnim predznakom, i zaista ona taj predznak i zaslužuje. Moguće je da je u toj propaloj Rusiji postojala 'patriotska duboka država', '' rekao je Adamović. Prema njegovim rečima, Tramp i Rusija imaju iste neprijatelje, oličene u liberalnim globalistima i svetskim medijima koji kao da previđaju rast desnice u Evropi, a posebno u Nemačkoj, gde kako ističe, čine drugu najjaču partiju u parlamentu. - To su sada te otuđene elite koje su izgubile kredibilitet. U Nemačkoj ih zovu lažljivim medijima nije ni čudo što je posle svega, druga po snazi stranka ona koju su  upravo poredili sa nacistima - istakao je Adamović. ''Problem je što i ti zapadni mediji, koji su do juče imali globalni monopol na svaku informaciju, i ne samo na informaciju, već i na globalni narativ, što je jako važno, rekao je on.'' On je primer Mađarske i koncept državotvorne i autokratske vladavine Viktora Orbana stakao kao koncept koji će zameniti aktuelni neoliberalni poredak, koji prema njegovim rečima postaje suprotnost svemu što propagira. ''Liberalne demokratije više ne postoje, ili će se sada u ovom prelaznom periodu transformisati u neliberalne demokratije, ili ćemo imati liberalne nedemokratije, sisteme u kojima demokratija suštinski biše ne postiji i gde će ljude postavljati a ne birati,'' rekao je on. 
Kako to izgleda kada mrtvi progovore, saznajte OVDE
Nabavite knjigu ruskih geopolitičara Dugina i Savina o tome kako Amerika ratuje protiv čitavog sveta metodama mrežnog rata Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Medenica: Kompromisa za Kosmet ne sme biti

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA