Najnovije

TRKA U NAORUŽANJU: Putin je demonstracijom raketa upalio alarme širom sveta, iz Pentagona stiže nuklearni odgovor

Vladimir Putin održao je u četvrtak svoj godišnji govor pred Federalnom skupštinom i novinarima, u kojem je vrlo živopisno predstavio modernu vojnu silu Rusije. Dok je govorio, iza njega su na ekranu defilovale najnovije rakete i borbeni sistemi za koje je rekao da im nema ravnih u svetu.

Putin (Foto: kremlin.ru)

Predsednik Rusije najavio je da je super raketa RS-28 "Sarmat", koju je NATO prozvao "Satanom 2", spremna za industrijsku proizvodnju. Prikazana su i dva sistema koja još nemaju ime - inteligentni torpedo i mala nuklearna raketa neograničenog dometa koja izbegava sve sisteme protivvazdušne odbrane.
Na ekranu se našao i hiperbrzi raketni kompleks "Avangard", specijalizovan da izbegne radare i satelitski nadzor iz svemira, kao i sistem "Bodež" koji se, kako je Putin tek sada otkrio, već nalazi u sastavu ruske vojske, a ima za cilj uništavanje protivničkih brodova.
Nekoliko raketa je predstavljeno i kroz simulaciju njihovog kretanja, koje su na mapi sveta otpočinjale let iz Rusije a završavale u pravcu Amerike. Brojni zapadni mediji i zvaničnici to su ocenili kao jasnu pretnju i upozorenje. S druge strane, ruska strana je isticala da ipak ni jedna raketa nije završila baš na teritoriji SAD. Za kratko vreme na internetu je planula rasprava svetskih razmera oko toga gde su projektili leteli.
Iako je Putin podvukao da demonstracija ne treba da bude viđena kao početak trke u naoružanju - već da se radi o asimetričnom odgovoru na planove SAD da razvije antiraketni štit, mnogi nisu bili ubeđeni.
- Da ima razuma u svetu sada bi usledila faza razgovora o strateškoj stabilnosti između SAD i Rusije, koje bi sledili konkretni dogovori - napisao je premijer Švedske na Tviteru, Karl Bilt.
Da je vreme da se ponovo otpočne sa pregovorima o kontroli oružja mišljenje je i bivšeg američkog ambaasdora u Rusiji Majkla Mekfaula, koji je poručio da je Putinova objava poziv Donaldu Trampu na buđenje.
Ali, odgovor Trampove administracije takođe ukazuje da bi nova utakmica mogla da počne. Iako je Putin naglasio da će sada Zapad morati da sluša šta Rusija ima da kaže, Pentagon je kratko odgovorio da nije iznenađen ruskim arsenalom, i da su SAD spremne da brane svoju državu.
Takođe, zahvaljujući povećanom vojnom budžetu, u planu je i obnova nuklearnog arsenala Amerike.
Budžet Pentagona ubedljivo je najveći u svetu i iznosi 700 milijardi dolara, a očekuje se da će naredne godine biti i veći, čak 716 milijardi. Uz to je sredinom februara zatraženo od Kongresa i dodatnih 6,5 milijardi da bi se, kako su naveli zvaničnici, obuzdala Rusija u Evropi.
Istog dana kada je Putin predstavio naoružanje, američki Stejt department je dao zeleno svetlo za prodaju oružja Ukrajini. Više o tome čitajte OVDE.
Kako ističu analitičari, sve ove mere imaju za cilj da otpočnu trku u naoružanju, ali pojedini smatraju i da Rusija neće na to reagovati s obzirom da raspolaže drastično manjim budžetom. Kako je najavio i Putin, odgovor Rusije biće uvek asimetričan.
Ipak, u zapadnim medijima su se glasno čuli povici da je Putin upravo otpočeo utakmicu. "Vojs of Amerika", u tekstu pod naslovom "Nova trka u naoružanju", postavlja pitanje zašto se Putin baš sada odlučio na taj potez. Brojni analitičari istakli su da to ima veze sa predstojećim predsedničkim izborima u Rusiji, koji se održavaju 18. marta, a "VoA" piše da su savetnici predsednika zabrinuti zbog apatije glasača, iako ima veliku popularnost u državi.
"Radio slobodna Evropa" ističe da ako trka još nije počela onda svakako ubrzo hoće. Metju Kroenig, profesor sa Univerziteta u DŽordžtaunu, naveo je da su dve sile u trci već celu deceniju, bez obzira da li je Vašington toga bio svestan ili ne.
Ratovanje kakvo poznajemo je gotovo, novim ruskim oružjem počela je nova era. Više o tome čitajte OVDE.
Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA