Najnovije

HOROR: Nezakonito porušena najstarija kasarna u Srbiji (FOTO)

Kako je inicijativu za zaštitu Kompleksa kasarni "Kadinjača" u Valjevu Republički zavod potvrdio, Ministarstvo kulture i informisanja i naložilo teritorijalno nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, da zaštitu sprovede u delo, tako je bager koji je bio parkiran na veliki petak krenuo u akciju rušenja, baš u petak, 20.04. popodne u 15.45 kada državni organi prestaju sa radom!

Kasarna Kadinjača u Valjevu (Foto: Jutjub)

Komunalna policija izašla uz negodovanje da nije ona nadležna već građevinska inspekcija, koja naravno ne radi a na dobijen broj telefona šefa građevinske inspekcije Osmanovića, niko se ne javlja. (Komunalna policija koja je izašla na teren rekla je da nije nadležna već građevinska inspekcija). Agonija da se dođe do bilo kog lokalnog moćnika ili službenika, bila je nemoguća misija. Kada je porušena desna strana paviljona bager je utihnuo, oko 21:15.

Neverovatno da je u momentu rušenja prošao i dugogodišnji direktor Valjevskog muzeja, nije ni zastao, ne osvrćući se na sugestije prisutnih da reaguje. Dao je obrazloženje u prolazu, kako on ne može ništa ili nije nadležan. Kakvo čudo da čovek koji ceo život radi u muzeju ne kaže ni reč, samo prođe. Verovatno nije ni pratio oglas, obaveštenje u lokalnim novinama gde se pozivaju zainteresovane organizacije i institucije da daju primedbe i sugestije na projekat uklanjanja (čak ne piše rušenja) vojnog kompleksa. Da jeste znao bi da nije izdato Rešenje koje bi trebalo biti objavljeno, takođe - u istim novinama.

Niko od lokalnih čelnika se nije javljao na telefon, a da li je nešto preduzeo o tome govore dela.
Ovo je bio horor film. Ne vredi objašnjenja da to nije srušio ni Turčin, ni Austrijanac, ni Nemac, već kršteni Srbin, Valjevac, čiji su preci podigli dva ustanka, gde su glavne bitke vođene u Prvom svetskom ratu, gde je centar zbivanja Velikog rata upravo bilo Valjevo, a u Valjevu upravo ova kasarna, Sedište 17. puka Drinske divizije koji je prvi probio solunski front 2016. god, bio je najpoznatiji puk čuvene Drinske divizije, mesto gde su stolovali čuvene Vojvode Stepa Stepanović i Vojvoda Živojin Mišić, zatim Pavle Jurišić Šturm, Dušan Purić… Mnogi mali ali duhom i delom veliki ljudi. Ovde je umrla i Nadežda Petrović uoči Vaskrsa 2015. godine, a ove godine za Veliki Petak ušao bager da nam se stavi do znanja da je počelo rušenje, ko drugi nego kršteni Srbi.

Napomenimo i to da je Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Valjevu, dopis poslat početkom meseca, upozoravajući ih da odlaganje može dovesti do katastrofalnih posledica ostali su neumoljivi, tačnije direktorka Valjevskog zavoda odugovlačila je da naloženo joj potpiše i sprovede u delo.
Da li je slučajno i to da je kupac ugovor potpisao upravo kad je Republički zavod dobio ulaz u kompleks radi zaštite, a onda ušao i bez Rešenja o rušenju sa bagerom u kompleks, opet pred vratima zaštite, u petak popodne oko 16 časova, kada državni organi ne rade?
Bager je i jutros u 7 časova nastavio rušenje!
Napomenimo da unutar kompleksa ima kapela-crkva, kao i grobovi naših ratnika i tifusara. Kako su se ovde lečili i ratni zarobljenici, solidarnost nezabeležena nigde u svetu, velika je verovatnoća da i njihovih grobova ima u ovom kompleksu.
Izraelski diplomata govorio o ratu u Jugoslaviji, zločinima nad Srbima i Jevrejima, pa briznuo u plač! Snimak možete pogledati OVDE.
Izvor: Srbin.info

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Slaviša Ristić: Oteraće me s Kosova samo Vučićev potpis
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA