Najnovije

U ćeliji u kojoj je mučen Gavrilo Princip

Terezin, mali gradić na severu Češke o kome se relativno malo zna kod nas, bio je pravo predvorje smrti. U koncentracionom logoru u Drugom svetskom ratu, kroz Terezin je prošlo oko 140 hiljada zatvorenika, pretežno Jevreja. U gasnim komorama u Terezinu je stradalo nešto preko 33 hiljade ljudi. Uspelo je da pobegne 764 zatvorenika, a slobodu je dočekalo njih 16800.

Ilustracija (Foto: Sedmica)

U senci tih zbivanja, pomalo se zanemaruje još jedna istorijska priča vezana za ovo mesto. Tridesetak godina ranije, u ćeliji broj 1. od 28. Juna 1914 godine bio je utamničen, mučen fizički i psihički, izgladnjavan, smrzavan mlađani Gavrilo Princip.



Malo se ljudi srodilo sa svojim imenom i prezimenom kao Gavrilo Princip. Malo ih je koji su životom i smrću opravdali i potvrdili sudbinsko značenje najvažnijih reči u istoriji čovečanstva, reči koje osveštavaju rodni list i umrlicu. Gavrilo – onaj glasnik Božji, onaj koji saopštava blagu vijest;  i Gavrilo srpski, koji glasovito obznanjuje da još živi slobodarski duh u Srba, da su još kadri podrediti zemaljsko – nebeskom carstvu.

Princip – reč skuplja vijeka. Učinio je Gavrilo još skupljom. Učinio da princip tako srpski zvuči. Ustanite Srbi, ustanite na pominjanje Gavrila Principa, da bi mogli kleknuti pred njim! U neobaveznom razgovoru sa Sergejem Razmislovim, članom Nomada, odeljenja Noćnih vukova, napomenem da ću posetiti Terezin i položiti venac na ćeliji sa brojem 1. Na pomen Gavrilovog imena, odmah je predložio da zajedno to uradimo. Kako to među motociklistima i biva, reč po reč, poziv po poziv, skupi se nas tridesetak, NJemaca, Rusa i Čeha. U velikom broju su bili i članovi moto kluba Red eyed crüe iz Praga.



Gavrilo Princip koji se na Zapadu, a bogami sve više i kod nas, proglasiti za teroristu, u Češkoj je veoma cenjen, u Terezinu postoji i ulica koja nosi njegovo ime. Kada smo došli na ulaz od muzeja i prišli da se raspitamo da li ima kakva grupna ulaznica da se kupi, pitali su nas kojim smo povodom ovdje. Kad smo rekli da smo došli da položimo venac u ćeliji Gavrila Principa, odbili su da nam naplate ulaznicu nego su nas pustili besplatno. Veoma lep gest.

Sam ulazak u ćeliju je u meni probudio jak osećaj patriotizma, poštovanja ne samo prema životu nego i prema smrti… Ne samo jedan život, jedna svetska sila, jedna imperija, jedan svetski poredak skončao je u tih pet kvadrata. Pogledajte OVDE kako Komandant kopnene vojske Srbije peva četničku pesmu "Planino moja". Izvor: sedmica.me

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

BONUS VIDEO

Pesma o Gavrilu Principu
PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA